''Пътят на копринката'' - от с. Труд до ''Дондуков'' 2

Всички обвинения срещу президентския съветник Николай Копринков сa трудно доказуеми, но все някъде следите остават

OFFNews 29 януари 2024 в 16:17 11656 1

Копринков

Снимка Интернет

Николай Копринков и Румен Радев

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" за корупция Делян Пеевски извади отново на бял свят скандалите от кухнята на президента. И "делата" на неговия секретар по вътрешна политика Николай Копринков, наречени "пътят на копринката" от Бойко Борисов. 

Каква е ролята на 46-годишния Николай Копринков в политиката на България и с какво предизвика интереса на един от двамата кандидати за лидер на ДПС Делян Пеевски? Как се е озовал под крилото на президента Румен Радев и какви са "заслугата му", за да влезе в полезрението на политиците и прокуратурата? Има ли доказателства срещу него или става дума за осколки за отвличане на вниманието от основната мишена?

Тези и много други въпроси възникват около станалата легендарна фигура на президентския съветник по вътрешна политика. А за това, че димът не е без огън, намекна бившият служебен премиер Стефан Янев преди два дни, който обяви, че Николай Копринков се е опитвал зад гърба му "да прави някакви неща". Обясненията на Янев пред Нова тв бяха доста мъгляви, но се разбра, че въпросните "неща" засягат персонала (вероятно има предвид кадруване) "или въпроси, свързани с възможност за влияние при вземане на някакво решение". Но при всички случаи според Янев ставало дума за "дребни неща". 

"Може би за тези седем месеца сме се видели един или два пъти. Но въпросът е, че той вероятно се е опитвал зад гърба ми да прави някакви неща, които аз съм парирал, когато съм знаел за тях", обяснява още Стефан Янев.

"Кръстникът" на Копринков е Бойко Борисов, който прави алюзия с Пътя на коприната, свързващ Китай и Европа. За него стана дума и в прословутия запис от заседанието на ръководството на "Продължаваме промяната", услужливо подхвърлен от бившия кадър на ИТН Радостин Василев. А по думите на разобличителя Пеевски "корупционният кръг с негови (на Румен Радев) съветниците е чудовищен". За две години те събрали парите "да си правят партия".  

Кой е Николай Копринков

Николай Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд. По времето, когато низвергнатият сега Георги Гергов оглавяваше БСП-Пловдив, израства в партийната организация на БСП в пловдивската Община Марица. В същата община попада и авиобазата Граф Игнатиев, ръководена между 2005 и 2009 г. от Румен Радев. Но има и още една сюжетна линия и тя е бившата Държавна агенция за младежта и спорта, оглавявана от Весела Лечева по време на кабинета "Станишев". Копринков е бакалавър по "Физическо възпитание" и е определен за областен координатор на ДАМС в Пловдив в същия период - 2005-2009 г. Той е и общинар в Марица. Две години по-късно вече е кмет на с. Труд.

Но истинският му старт в политиката е през 2016 г., когато Копринков става част от предизборния екип на Румен Радев, издигнат тогава за президент от БСП. Радев е избран, а в началото на следващата година Николай Копринков става съветник на държавния глава по вътрешната политика и гражданското общество.

И започва легендарния му период

Бойко Борисов намекна за връзките му в контрабандни схеми. Заедно с колегата му съветник Пламен Узунов Копринков е смятан за кадровик къде ли не по време на служебните кабинети на Радев.

За същото кадруване говори и експертът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Според него Копринков е кадрувал "на много от ключовите места за внасяне на контрабандни стоки".

"Това са канали за доходи. Макар че нямаме данни от разследване - нещо, което да е доказано. Към момента всичко е на ниво политически обвинения. Темата се появи през 2021 г. Президентът не се разграничи от съветника си, който действително е една от проблемните личности в обкръжението му", казва Безлов.

И допълва, че се е коментирало как бившият главен прокурор Иван Гешев е подобрил отношенията си с президента Румен Радев, след като прокуратурата влезе на "Дондуков" 2 през 2020 г. Но наследникът му Борислав Сарафов по-скоро избягва безсмислените конфронтации. 

"Има много обвинения, които са традиционни за администрациите. Иначе, президентът в онази особена ситуация направи служебни правителства. В някакъв смисъл хора, които бяха свързани с него, спечелиха местните избори през 2023 г. Други влязоха в различни управленски позиции - в здравеопазването, във вътрешната сигурност. Една от големите теми беше Планът за възстановяване и устойчивост - какви теми се приемат и кои се отхвърлят от служебните правителства. Но кабинетите на президента не бяха критикувани от медиите, въпреки че имаше много сигнали. А данните показват, че президентът губи популярност просто, защото има проблеми с различните институции", допълва Безлов.

Ето какво казва Асен Василев от прословутия запис от заседанието на ръководството на ПП преди кметските избори през есента на 2023 г.: 

"Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове."

Неотдавна гражданско съдружие БОЕЦ подаде сигнал за корупция и злоупотреба с власт срещу Копринков. Според сигнала Копринков оказвал натиск върху някогашния регионален шеф Иван Кючуков (бивш областен управител на София) за осъществяване на продажбата на държавен парцел на занижена цена. Кючуков отказал да се подчини на заръката на Копринков и бил сменен, като договорката била финализирана с подписа на новия регионален шеф.

На съветника е приписвана основна роля при назначенията на служебни министри и други висши държавни служители.

"Капитал" пък разкри, че спорни назначения в изпълнителната власт са станали причина за напрежение в администрацията на Румен Радев. Възмутен от някои от тях, главният секретар на президента Димитър Стоянов се опитва да се противопостави на кадруването на двама от секретарите на президента - Пламен Узунов и най-вече Николай Копринков, през които минават по-голямата част от назначенията по ниските и не чак толкова ниските нива в изпълнителната власт, и дори заплашва да напусне поста си. Пред бивши депутати от БСП споделя, че в разговор с президента посочил няколко неща, които според него трябва да се променят, и дори му ги дал в писмен вид. Всичко останало глас в пустиня.

Всичко това е трудно доказуемо, но със сигурност има следи. Предстои да разберем как ще реагира прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

29.01 2024 в 19:19

Ама пък как хубаво звучи "бакалавър по Физическо възпитание".
Е, не е като "доктор на пожарникарските науки", ама явно е предостатъчно като образование за върховете на държавното управление.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки