Първият законопроект за службите приет с гласовете на ГЕРБ, РБ и ДПС

Ива Оприкова 20 май 2015 в 11:46 5208 2

Снимка БГНЕС

Първият законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност беше приет в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ, РБ и ДПС, единствено "Атака" и БСП гласуваха против.

Първият закон, който беше определен от вносителя председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като рамков дава цялостната структура на сектора за сигурност  и не предизвика  ожесточени спорове в парламента.

В Закона за национална сигурност се урежда дейността на Съвета по сигурността към министър-председателя. Вносителите предлагат специалните служби да се контролират от Министерския съвет чрез съвет по сигурността, който е консултативен и координиращ орган към правителството. В него ще влизат премиерът като председател, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, шефовете на ДАНС, на ДАР, на „Военна информация“, на НСО, секретарят на съвета по сигурността и двама представители на президента, изрично определени от него с указ.

Единствено депутатите от БСП "Лява България" обявиха, че новият законопроект е пълен с неясноти и е твърде общ. Социалистите поискаха при обсъждането на законопроекта да присъстват премиера Борисов и силовите министри.

"Това е законопроект фантом, напънала се планината и родила мишка. Обещахте ни закон, сервирахте ни миш-маш", посочи говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Най-сериозен пропуск имало при регламентиране на дейността на Съвета за сигурност към министър-председателя, а най-големият абсурд в текста  бил, че президентът и двама негови представители ще участват в този съвет.

 "ГЕРБ от обединител превърнаха президента в балансьор, а днес го принизяват в съветник на премиера", остро разкритикува вносителите Мерджанов и допълни, че дефиницията за националната сигурност се разминава с други от законите за дейността на ДАНС и за защита на класифицираната информация.

Бившият военен министър Ангел Найденов обяви новият законопроект за опит на управляващите да овладеят службите, а най-яркото доказателство за това било назначението на новия директор на служба "Военна информация" Йордан Бакалов в 12 без 5. 

От "Атака" обявиха, че новият рамков закон се отнася за колониалната сигурност и понятие като национална сигурност отдавна не съществува. 

От ДПС заявиха позицията си, че ще подкрепят проекта защото след 25 години националната сигурност не може да работи без закон, а само по регламент. От движението обаче си запазват правото на предложения между първо и второ четене. 

Първият законопроект е част от пакета закони за службите, които бяха изработени още през първия мандат на ГЕРБ, но управляващите не успяха да ги гласуват заради преждевременната оставка на кабинета Борисов. Това е трети опит Народното събрание да приеме чаканите 25 години закони за НСО и разузнаването, които и до момента работят без регламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!