Партийни назначения застрашават енергийната сигурност, предупредиха от ДСБ

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 12:43 6450 1

Партийни назначения застрашават енергийната сигурност, предупредиха от ДСБ

Политически назначения застрашават енергийната сигурност на страната. За това предупредиха от ДСБ. На пресконференция в централата на партията бяха изнесени данни за назначения в предприятието "Водноелектрически централи"

Според позиция на партията предприятието е водено към умишлена разруха – от една страна е спряна всякаква модернизация и това застрашава сигурността на системата, от друга - дружеството е превърнато в партийна хранилка, назначават се близки на управляващите и се гонят експертите. 

ДСБ предупреждава, че случаят „ВЕЦ” напомня на класическа схема за обезкървяване на държавно предприятие, за да бъде разграбено на безценица. Още по-обезпокоителни са информациите за изразен икономически интерес на един от коалиционните партньори в управлението.

ДСБ настоява министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова да поемат лично отговорност за спасяването на „ВЕЦ” и да не допуснат пореден случай на ощетяване на българската енергетика за сметка на сигурността и джобовете на българските граждани.

Случаят е особено обезпокоителен, защото водноелектрическите централи изпълняват балансираща функция в енергийната система на България, се посочва в позиция на партията. При свръхпотребление или излишък на електроенергия, именно стопанисваните от предприятие „Водноелектрически централи“ ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ обезпечават работата на АЕЦ „Козлодуй”. Надеждната и безаварийна работа на водните централи се гарантира от ежегодните планови ремонти. За 2016 г. са извършени само оглед, почистване и ревизия, но без подмяна на съществени части, залегнали в плановите ремонти. А за 2017 г. дори няма заявени материали за планови ремонти, се посочва още в позицията. 

Според ДСБ съоръженията в момента работят с изтекъл експлотационен ресурс и след изчерпването му ще започнат каскадни нарушения в работата на ВЕЦ. Това води до реалния риск да бъдат изведени от експлоатация огромни балансиращи мощности, което ще застраши енергийната система на България.

Вместо да използва средства от Фонд „Козлодуй“ за рехабилитация на каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура” и ПАВЕЦ „Чаира”, в продължение на две години “НЕК” води преговори с ясно изразен лобистки характер. Сега тепърва започва открита процедура. Има реален риск средствата да не бъдат усвоени в срок и най-важната хидроенергийна мощност да бъде изкарана от строя поради авария на основни съоръжения. 

Последните 3 години в предприятие „Водноелектрически централи“ се реализират основно партийни назначения на ГЕРБ и Патриотичния фронт, като системно се нарушават вътрешните правила. Структурата на предприятието беше раздута с много спомагателни звена, които да осигурят постове за партийните членове. От предприятието бяха принудени да напуснат ценни специалисти.

Тези практики издават сценария, уточняват от партията:

Бъдещето на „ВЕЦ” вече е жертвано, сега остава предприятието да бъде плячкосано.

Поради това че ръководството на “НЕК” умишлено води предприятието към обезценка на активите с цел разграбване, с което създава риск за националната сигурност на България, настояваме за:

1. Оставката на изпълнителния директор на “НЕК” ЕАД;
2. Политическите партии в парламента да поемат публичен ангажимент, че активите на предприятие ВЕЦ няма да бъдат изкарвани от забранителните списъци за продажба, особено при условие на умишленото им обезценяване.