Партиите се правят, че правят правителство. И с удоволствие ще оставят трудната зима на Радев

OFFNews 09 октомври 2022 в 16:37 5954 2

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Първан Симеонов

Партиите се правят, че правят правителство, но с удоволствие ще оставят трудната зима на президента Румен Радев, коментира политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", пред БНР.

На въпрос за перспективите за съставяне на правителство, той обрисува следната картина:

"В тази ситуация ГЕРБ прави следното: „Ние подаваме ръка всеопрощаващо, със себеотрицание. Те не я искат. Следователно ние сме добрите и в едни нови избори ще запазим своята крепкост, а те ще губят“. Отсрещната страна – "Продължаваме промяната" - казват: "Ние сега ще останем в опозиция. Тъкмо е трудна ситуацията, нека други се пържат", точно както Борисов правеше на предишните издания на същата кампания, в която живеем от 2020 г. насам. Кампания от типа „Кой да излезе най-малко виновен за очертаващите се нови избори“.

Всъщност поне от лятото на миналата година е все същото – партиите се правят, че правят правителство. А иначе с удоволствие ще оставят трудната работа в трудната зима на президента Радев. Нещо повече – даже ще го сочат с пръст и ще казват: „Ето, ти прекаляваш с властта“. И това е една от най-странните ситуации в българския политически живот. Тя, за съжаление, може да има по-неприятни последици, като например хората трайно да се обезверят за демократичните механизми и да си кажат: "Ето, има там някакъв парламент, който ще приеме някакъв бюджет, значи всичко е наред. Но правителство също си има, ако и да не е овластено от народа, а да е назначено служебно". Това е крачка към обезсилване на демократичните институции в България. Те и без друго не са много силни".

След 8 управление на "Продължаваме промяната" ГЕРБ спечели, "точно защото имаше 8 месеца управление на Промяната" - коментира Първанов и обясни: "Винаги, когато си на власт, започваш да губиш рейтинг".

"Огромната грешка на ГЕРБ е, че тръгнаха да ги свалят. Ако не ги бяха свалили, ерозията щеше да намали по естествен път техния рейтинг до доста по-ниски нива. ГЕРБ тръгнаха да ги свалят, с което обърнаха поляризацията, позната от 2020 г. на тема "ГЕРБ - анти ГЕРБ" и, както виждате, „Продължаваме промяната“ сърфират доста умело на тази вълна, ако и да се очакваше да са политически наивници. Те се оказват доста добри политически играчи поне засега. Това се случи и ГЕРБ го знаят."

Според политолога обаче ГЕРБ не са имали друг избор, "защото в момента, когато Слави Трифонов дръпна килимчето, самите привърженици на ГЕРБ бяха пред радикализация и желаеха сваляне на това правителство".

В такава ситуация обаче са не само ГЕРБ:

"Живеем в ситуация, в която лидерите трудно устояват на своите електоратите. Ето, виждате например Христо Иванов, като представител на западно-либералните прогресивни електорати в България, автентичен лидер в тази мрежа, той самият търси диалог с ГЕРБ, но неговият електорат трудно ще позволи това. Същата работа е и в самия ГЕРБ. Там електоратът не се разпадна, а се капсулира в един инстинкт на противопоставянето."

В очите на политолога наред с хубавите неща, които са се случили в България през 2020 г., страната "си причини и лоши". Такива за него са "тези непреодолими червени линии, които ни пречат днес да имаме ефективно управление".

Но той вижда и положителни неща.

ПП - новата лява партия на България?

"Намирам нещо красиво в цялата ситуация – "Продължаваме промяната" зае абсолютно автентичен обществен сегмент. В България е имало много разделения, но като че ли най-автентичното е център-периферия. Едно по-младо, по-активно, прогресивно, отворено поколение в София и големите грасове и една по-скоро скептична, битово-консервативна, застаряваща публика, която е мнозинство, но не е толкова активна в останалата част на страна. Това е автентичното разделение може би от Ботев насам. Изток срещу Запад и балканско срещу прогресивно. Балканиадата, този леко корумпиран стил, срещу западния ентусиазъм.

"Продължаваме промяната" се позиционираха и добре държат този сегмент. Ако добре играят картите си, това ще бъде новата лява партия на България. Защото това в западноевропейския модел е ляво. "Продължаваме промяната" звучи много прогресивно, либерално, много ляво. Впрочем, те запазиха доста солиден вот на пенсионери - това малко се забелязва, защото повишиха пенсиите."

Според Първан Симеонов тази ситуация, която изглежда патова, "всъщност може би е една нова и доста по-автентична партийна система в България", в която от една странана е партията, която е силна в местната власт - ГЕРБ, и "автентичен представител на столичната интелектуална общност на свободните професии, който левее" в лицето на "Продължаваме промяната".

"Това може да се окаже път към нормалността", каза Симеонов.

Това е позитивният му прочит, но има и негативен. Негативният е, че всичко това ще бъде до време и скоро ще дойде нов политически проект, за пореден път.

Ръстът на "Възраждане"

"Тавана на "Възраждане" те сами си го слагат с крайния негативизъм, който излъчват. С това, че се превръщат в нещо като религиозен култ около лидера си Костадин Костадинов се самозатварят допълнително - каза политологът. -

Номерът при "Възраждане е да се отворят. Ако забелязвате, те водиха правилна според мен кампания на омекване.

Те съзнават, че всяка радикализация е маргинализация.

Затова резултатът им е двоен, доста силен, но не съм много сигурен колко още могат да разширяват. Ако тръгнат да се отварят, могат да загубят идентичност, така че хич не е лесен балансът при "Възраждане". При "Възраждане" трудното сега започва. Лесно е когато си протестен. Но когато станеш голям, от теб се очаква да участваш в играта. А играта обикновено изхабява."

Изгодни на Запада

Тази ситуация е изгодна за мнозина, включително на Запада:

"Западняците много се радват да има едно такова голямо плашило и да отидат при Борисов или Петков и Василев и да кажат: „Абе хора, я се съберете, вижте, че Костадинов идва“. Всички печелят от тази ситуация. Не съм сигурен доколко печели страната" - отбеляза Симеонов.

Нови избори

"На нови избори може би българите ще накажат този, който е пречил да се състави правителство. Обществото иска правителство - убеден е политологът. - Електоратите на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ искат правителство в почти еднаква степен, да не говорим за БСП. Единственият, който не иска правителство, е електоратът на Костадин Костадинов, точно защото виждат в едни нови избори шанса да растат."

Според него ПП постъпват правилно като казват "Ние ще сме опозиция", но той предупреждава, че "в някакъв момент българите може да кажат „Тези, които играха много партийно, да ги накажем“.

"На това се надяват ГЕРБ. Това може да е разликата в едни нови избори евентуално упадък на "Продължаваме промяната" и евентуално по-силен Костадинов. Тогава вече няма къде да ходят и ще трябва да правят правителство. Засега това е само хипотеза. Зимата може да има други планове за нас", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

10.10 2022 в 10:43

Този повтаря опорката “страх ги е да управляват” за да измести фокуса от герб и дпс в изолация. Забелязвам, че четвърти ден се върти това внушение почнато от издигнатия от ДС - Радева Румена

-480

1

Октим

09.10 2022 в 18:28

Този да не би да съжалява Рубэл Радэвь? Че нали откакто е на власт целта му е ДА НЯМА правителство за да може да си управлява кретените от служебните му кабинети!
 
X

Да помогнем на украинските деца!