Партията на Яне намекна кой е подбудил съдия Цветан Ценов към самоубийство

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 15:45 10824 5

Партията на Яне намекна кой е подбудил съдия Цветан Ценов към самоубийство

Партията на Яне Янев - съветник на премиера Борисов, излезе със съобщение, свързано със смъртта на съдия Цветан Ценов. Магистратът беше открит мъртъв в четвъртък сутринта в близост до блока, в който живеел. Прокуратурата разследва подбуждане към самоубийство. 

Във връзка с инцидента от РЗС разпратиха до медиите съобщение, в което се правят намеци, че шефът на СГС Калоян Топалов има общо със смъртта на колегата си. Яне Янев, чиято съпруга напусна СГС като съдебен помощник, защото не издържа тест, разпореден от председателя на съда, за пореден път демонстрира осведоменост. 

След прекарани години в Софийския районен съд съдия Ценов е бил командирован в Търговското отделение на Софийски градски съд /СГС/, т. е. получил е шанс за сериозно кариерно израстване. Няма абсолютно никаква логика един магистрат в разцвета на силите си, в добро здраве, без данни за някакви лични или семейни проблеми, с отлични атестации, да сложи край на живота си. Абсолютно алогично е и даденото обяснение от председателя на СГС Калоян Топалов в отвореното му писмо, че съдия Ценов сам пожелал да напусне СГС и да се върне в районния съд. Подобно професионално „самоубийство” е абсурдно. Освен ако не е било подтикнато чрез системен психически натиск, се казва в писмото на РЗС.

От партията на Янев се позовават на медийни публикации, според които в последния си работен ден съдия Ценов е имал срещата на председателя на СГС Калоян Топалов в кабинета му, която е приключила зловещо.

Преди да зададат въпросите си, от партията на Янев посочват, че Топалов вече станал нарицателно в магистратските среди с масови уволнения. "Само за няколко месеца от работа са освободени над 60 души, което е безпрецедентен случай в историята на СГС. Успоредно с това Топалов е започнал да прекратява командировките на непослушни съдии, като на тяхно място командирова верни. Всичко това е ясен знак, че той извършва чистка с цел подмяна на досегашния съдийски и административен състав с лично приближени му хора. Десетки свидетели, вкл. магистрати, са готови да потвърдят, че председателят на СГС използва груб шантаж, за да принуди определени съдии и административни служители сами да напуснат, като в противен случай ги заплашва с дисциплинарни мерки, съдебна отговорност, публично опозоряване и пр.", продължава съобщението.

След като се припомня, че прокуратурата е започнала проверка за извършено от неизвестно лице престъпление по Наказателния кодекс, изразило се в склоняване на съдия Ценов към самоубийство, от РЗС задават въпроси:

1. На колко съдии и служители от администрацията на СГС и по какъв начин им е въздействано с цел "доброволно" да напуснат?

2. Разпореждал ли е Калоян Топалов на две от т. нар. "викачки" в СГС да изхвърлят всички вещи от кабинета на покойния Цветан Ценов?

3. Обаждал ли се е Топалов на специалист от ИТ отдела да изтрие записи от камерите пред кабинета на покойника и пред собствения му кабинет? Ще бъде ли установено от компетентните органи дали има липсващи кадри от видеозаписите на 3-те камери над кабинета му и двете в коридора?

4. Интересувал ли се е Топалов от дела с голям материален интерес подлежащи на решаване от Ценов?

5. Компетентните органи ще осигурят ли статут на защитени свидетели на съдии и служители готови да разкрият как Топалов ги е принуждавал да напуснат СГС?

6. Защо остава тайна обстоятелството, че командирован в СГС съдия е получил инсулт в следствие на подобен натиск?

7. Защо Калоян Топалов не гледа дела откакто е шеф на СГС, а същевременно се меси по ключови дела на други съдии?

Призивите на Топалов да оставим на мира паметта на починалия са нелепи. Напротив, именно паметта на починалия безупречен магистрат ни задължава да разберем истината, завършва писмото на РЗС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови