Членове на ВСС игнорират обидна декларация на РЗС

OFFNews 18 февруари 2016 в 12:00 2342 0

Членове на Висшия съдебен съвет демонстрираха пълно пренебрежение към искането на свои колеги Съветът да излезе с декларация срещу позиция на партия РЗС. 

След като лидерът на партията Яне Янев, който е и съветник на премиера Бойко Борисов, беше осъден за втори път за клевета, партията му разпространи позиция, в която конкретни магистрати бяха посочени като част от "енергийната мафия". 

Миналата седмица Юлия Ковачева от ВСС постави въпроса дали ВСС няма да реагира на позицията, но представляващият Димитър Узунов, излъчен за член на Съвета от партията на Яне Янев и избран за представляващ ВСС след случая с смс-а на премиера Бойко Борисов, игнорира предложението, като обяви края на заседанието на Съвета. 

В началото на днешното заседание Соня Найденова и нейни колеги предложиха като допълнителна точка в дневния си ред ВСС да приеме декларация по повод писмото на РЗС. Найденова допълни, че в позицията има манипулативни внушения и недопустими атаки от страна на РЗС и нейния председател, които засягат достойнството на българските съдии. Калин Калпакчиев, който е един от вносителите, предложи декларацията да се разгледа в началото на заседанието, а Галина Карагьозова (също вносител) го подкрепи с аргумента, че реакцията е закъсняла, съобщава "Правен свят".

В крайна сметка декларацията беше вкарана в дневния ред, но няма да бъде разгледана първа. При гласуването Румен Георгиев коментира, че темата отива в точка "шоу", което провокира гнева на колегата му Камен Иванов. "Как така ще говорите за колегите. Как ще казвате, че е шоу. Вие ни обиждате", каза той, след което се наложи да бъде успокоен от свои колеги.

Вчера Съюзът на съдиите изпрати писмо до членовете на съвета от съдийската квота, като в него се настояваше за реакция и по този случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови