Самоубилият се съдия изненадващо сам поискал да напусне СГС

OFFNews 18 февруари 2016 в 14:35 6176 3

Самоубилият се съдия изненадващо сам поискал да напусне СГС

Снимка Сергей Антонов

Съдия Цветан Ценов е поискал сам да напусне Софийския градски съд, където е бил командирован на 23 декември миналата година. Това става ясно от отворено писмо на председателя на СГС Калоян Топалов. То беше пратено до медиите във връзка със спекулации за това, че съдията е сложил край на живота си, след като бил преместен от съда. 

От писмото на Топалов става ясно, че съдия Ценов "изненадващо" е поискал да бъде върнат в районния съд по свое собствено желание. "Обективната истина изисква да се отбележи, че съдия Ценов на 15.02.2016 г. изненадващо сам пожела командироването му в Софийски градски съд да бъде прекратено, считано от 22.02.2016 г. като се позова на лични съображения", се посочва в писмото на Топалов.

По думите на председателя на СГС съдебната система е загубила честен и достоен магистрат. Според него медийните спекулации "освен че засягат името на посочените в тях лица, представляват гавра с паметта на колегата ни и със скръбта на неговата майка и близките му".

"Ето защо считам, че не само в качеството си на посочен като отговорен за случилото се, но и като човек, погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от българските медии, дължа да взема отношение. Командироването на колегата Ценов бе извършено по мое искане и предложение съобразно предварително изготвени вътрешни критерии за командироване, приложими към всички командировани магистрати след април 2015 г. Поради високия си професионализъм съдия Ценов покри убедително не само критериите за командироване, но и получи максимална
оценка - отличен 6.00 на проведения наскоро конкурс за повишаване на окръжно ниво. Всичко това ми даде увереност, че командироването на колегата Ценов би било само от полза за работата на Софийски градски съд, че в екипа на съда ще се включи способен магистрат, готов да посрещне професионалните предизвикателства и затова без колебание му беше възложено председателстването на състав в Търговско отделение", се посочва още в писмото.

Председателят на 5 състав в Търговското отделение на Софийския градски съд Цветан Ценов беше открит мъртъв тази нощ. Първоначалните данни и оперативни версии, въз основа на които е започнало разследването, сочат, че починалият е скочил от междуетажна площадка на посочената жилищна кооперация и смъртта е настъпила от травматичните увреждания вследствие на падането, съобщиха от прокуратурата, където вече е образувано разследване за склоняване към самоубийство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!