Парламентът гледа конституционните промени

OFFNews 23 септември 2015 в 07:35 2340 0

Снимка БГНЕС

Конституционните промени в частта за съдебната власт влизат в пленарна зала. Това предвижда седмичната програма на депутатите, която предстои да се гласува в началото на днешното заседание.

Народното събрание трябва да разгледа промените в Конституцията в частта за съдебната власт на първо четене. Това е новият консенсусен проект за конституционни промени. В него остават трите консенсусни точки – разделяне на ВСС на колегии, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на инспектората при ВСС, проектът съдържа и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Преди да бъде постигнато съгласие, съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви пред медиите, че новият конституционен проект представлява „исторически компромис”. Към момента подкрепа за конституционния проект са заявили от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов преди седмица обяви, че няма да подкрепят новият законопроект на първо четене, но преди дни лидерът на партията Георги Първанов коментира, че ако между първо и второ четене се промени квотното разпределение в прокурорската колегия, са склонни да гласуват „за” в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews