Парламентът гласува да отпадне дерогацията за внос на руски петрол

Кристина Минчева 21 септември 2023 в 16:18 1957 0

Гласуване, пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарна зала

Народното събрание гласува да отпадне дерогацията за внос на руски петрол у нас. 

Със 122 гласа "за", 43 "против" и 0 "въздържали се" депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

В законопроекта се посочва, че в 30-дневен срок от влизането му в сила Министерският съвет трябва да отмени дерогацията за България за руския петрол. В случай че Съветът по сигурността към Министерския съвет счита, че срокът е недостатъчен, предлага на Народното събрание да определи друг срок с нарочно решение, който става задължителен за Министерския съвет. Министър-председателят ръководи действията по процеса и носи отговорност пред Народното събрание за изпълнението им. 

Предвижда се още, че Съветът по сигурността към Министерски съвет предлага започването на процедура за назначаване на особен търговски управител, опериращ обекти на критична инфраструктура. Това ще се осъществява, когато са установени обстоятелства, които застрашават националната сигурност и обществения ред, както и международни ограничителни мерки или такива на Европейския съюз, които са задължителни за България. Копие от предложението се изпраща и до президента, когато е свързано с националната сигурност. 

Особеният търговски управител да се назначава от Народното събрание не по-късно от две седмици след предложението на Министерски съвет, като лицето заема поста за срок от шест месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия период. 

В мотивите към проектозакона се посочва, че прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на "Лукойл", а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от "Лукойл", под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с "Лукойл" за експлоатацията на петролния терминал Росенец, се напомня още в мотивите, като се изтъква, че това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ДПС внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване. Дерогацията влезе в сила на 5 декември миналата година по време на служебния кабинет и ще изтече на 31 декември догодина.

Според Румен Гачев от БСП мотивите на законопроекта са свързани с антируска политика, а не с пробългарска политика.

„Пълна политическа акция, без никакви политически и икономически последици за НАП и други институции на държавата“, коментира Гечев.

Според него цените на дизела и бензина ще продължат да растат, защото „Лукойл“ държи 40% от българския пазар на петролни продукти.

Хамид Хамид от ДПС репликира Гечев с думите, че депутатът от БСП не казва истината и от трибуната „говори г-жа Митрфанова, а не проф. Гечев“. Той обясни, че рафинерията никога не е обработвала само руски петрол и това твърдение е мит.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също отговори на Румен Гечев, като каза, че дерогацията е направена „заради българите и вместо да имаме по-евтини горива, „Лукойл“ е изнесъл своите печалби“.

„Нашата цел е „Лукойл“ да мине на неруски петрол и в момента поради ценови причини се обработва 80% руски и 20% неруски петрол“, каза още Мирчев.

Румен Гечев опроверга думите на Мирчев и Хамид, като отговори, че в изказването си не е казвал, че "Нефтохим" може да работи само с руски петрол, а че работата му с друг петрол струва много по-скъпо.

Според председателят на ИТН Тошко Йорданов „Лукойл“ и „Нефтохим“ Бургас правят дизел, който се изнася в Украйна и „ние с руския петрол подпомагаме украинските въоръжени сили“.

„Дерогацията ни е разрешена от ЕК на ЕС. Това е съгласувано и разрешено от нашите партньори. Дадоха ни срок две години, за да премине „Нефтохим“ на друг тип петрол, и това беше извоювано от Асен Василев. Тук логиката не е икономическа, а идеологическа“, каза Йорданов и добави, че ИТН няма да подкрепи законопроекта и ще внесат поправки в закона между двете четения.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев на 28 юли 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!