ОС към ЦИК: Карантинираните да гласуват с подвижна кутия, по пощата - само в чужбина

Експертите предлагат онлайн регистрация и пълно заснемане на броенето на бюлетините

OFFNews 07 януари 2021 в 13:47 2564 0

Ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, това би било начин, по който да бъде осигурена тази възможност на избирателите под карантина, каза Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК, по време на срещата на съвета днес с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

Матева отбеляза, че единият вариант е да се промени Изборният кодекс, за да бъде подсигурена възможността за гласуване на избирателите под карантина. Нейното мнение обаче е, че ЦИК като орган, който прилага Изборния кодекс, има възможност да издава правила за прилагането му и с приемането на такива правила може да бъде уреден този въпрос.

Опитът ни с гласуване с подвижна избирателна кутия е богат, посочи тя.

Общественият съвет смята за неудачно да бъде въведено гласуване по пощата. Нямаме опит в България и смятаме, че към сегашния момент, два-три месеца преди изборите, не би следвало да се променя драстично начинът на гласуване, отбеляза още Матева.

Тя припомни, че обикновено се правят експерименти на няколко избора и информира, че общественият съвет има готовност със законов текст за регламентиране на възможност да бъде направен такъв опит в чужбина. И обясни, че и там ще има избиратели, които са поставени под карантина или заради мерките няма да могат да излизат.

Една от препоръките на Обществения съвет е всички възможни действия, които следва да бъдат извършени за регистрация на политически сили например, да бъдат направени онлайн. След анализ на проведените близо 100 избора в различни държави през 2020 г. смятаме, че е възможно провеждане на избори по време на пандемия, като се вземат всички мерки за опазване на живота и здравето както на членовете на СИК, така и на избирателите, посочи Матева.

Тя отбеляза и важността на това как ще бъде взето решението за попълването на съставите на СИК, като допълни, че е важно членовете им да бъдат обучени и как да спазват мерките, наложени от здравните власти и да се прецени дали следва да бъдат ваксинирани например. Друго предложение на Обществения съвет е ЦИК да вземе решение как да бъде осигурена на наблюдателите и на другите категории лица, които имат право да присъстват при броенето на бюлетините, възможността за непосредствено наблюдение на изборния процес, като се спазва необходимата дистанция в изборното помещение. Една от идеите е да се направи заснемане на преброяването на бюлетините с възможност да се излъчва онлайн в реално време, за да не се струпват в помещението наблюдателите.

Препоръката не е камерите да се включват по време на целия изборен процес, а след края на изборния ден, при броенето на бюлетините, уточни тя. За нея е сериозен проблем при гласуването с машина резултатът да се установява с преброяването на разписките, което по думите й обезсмисля машинното гласуване, защото означава, че членовете на СИК ще имат допир с хартия, пипана евентуално от заразен избирател.

Матева обясни още, че машините за гласуване могат да бъдат дезинфекцирани и допълни, че няма възможност за свързването им с интернет. Така тя отговори на опасенията на проф. Михаил Мирчев, който изрази притеснения дали не може да има дистанционна намеса в софтуера.

Стоян Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет, отбеляза, че всичко, което може да се направи онлайн, е добре да бъде направено, Той посочи, че широкото използване на машини на тези избори, от една страна, е трудност за членовете на СИК, но, от друга страна, е огромна възможност.

Ива Лазарова от Обществения съвет /Институт за развитие на публичната среда/ отбеляза, че екипът на организацията е подготвил симулация за възможността да се гласува с подвижни избрирателни кутии. По изчисленията им средно за малко под 9 минути може да се обслужи един избирател. Болните към момента са около 70 хиляди, но избирателната активност никога не е била сто процента, уточни тя и посочи, че при ясен и предварително оповестен здравен протокол подобен тип гласуване може да бъзе организирано.

Стефан Манов /Българско сдружение за честни избори и граждански права - Пловдив/ отбеляза, че по критериите на френската здравна система контактно лице е човек, който е бил без маска срещу болен без маска на по-малко от един метър разстояние. Той отбеляза, че рискът в деня на изборите не е по-голям, отколкото рискът във всекидневния живот, където теглим пари от банкомата или пазаруваме в супермаркета. Манов посочи, че трябва да бъдем внимателни и разумни и, колкото повече се намали времето за обработка на резултатите, толкова е по-безопасно гласуването. Времето се намалява, ако се насърчат избирателите да използват машините, защото с тях по-бързо се гласува, по-бързо се обработват резултатие, допълни експертът. Според него, подобно на касовата бележка в магазина, одитът е самата бележка от машината, която вижда избирателят, на която може да провери дали правилно е отразен вотът му. За гарантиране на честността на изборите да се извършва контролно преброяване на случайна извадка в РИК,тоест тези бележки на случаен принцип да се проверяват, предлага Манов. Според него е необходима информационна кампания с машини по улиците и площадите, за да видят хората как работят те. Той смята, че е напълно възможно да се направи пилотен експериментален проект за гласуване по пощата в държави, в които физически секции няма да могат да бъдат открити. Наблюдението на преброяването може да се излъчва, ако ЦИК излезе с такова решение, например чрез смартфон в реално време, от медии, които присъстват там, от наблюдател от НПО, коментира експертът. Според него така ще бъдат дисциплинирани СИК и няма да бъдат възможни нарочни фалшификации.

Проф. Михаил Мирчев отбеляза, че гласуването по пощата е уязвимо както от принципна гледна точка, така и от гледна точка на крайния резултат, което по думите му показва и ситуацията с изборите в САЩ. Според него датата 28 март за изборите не трябва да бъде отлагана по-нататък във времето и нищо не гарантира, че например месец по-късно здравната ситуация ще бъде различна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!