''Опозицията заложи на лъжливи аргументи и се провали'': Депутатите разискват вота на недоверие (обновена)

Вотът не недоверие ще бъде гласуван в 15 ч. утре

Кристина Минчева 12 октомври 2023 в 13:16 3023 1

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министрите дойдоха в Народното събрание

На извънредно заседание днес депутатите разискват вота на недоверие срещу кабинета "Денков-Габриел". Според правилника за работа на Народното събрание проекторешението трябва да бъде гласувано поне 24 часа след края на обсъжданията в пленарната зала, тоест утре (13 октомври) в 15:00 часа.

На 4 октомври "Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството заради провал в енергийната политика. Ден по-късно те бяха подкрепени от БСП, като съвносители, и от независимия депутат Радостин Василев. Така на 5 октомври опозицията внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на Народното събрание.

Част от мотивите на вносителите включват опасения, че производството на електричество без въглищните централи ще е недостатъчно за нуждите на страната и усилията за намаляване на въглеродни емисии от производство на електроенергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора. Опозицията мотивира вота на недоверие и със затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй", проекта АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков не намери общо между правителството и темите, които засяга опозицията.

"Според Вас акад. Денков носи отговорност за последните 30 години", каза той.

Петков обвини опозицията в това, че плаши избирателите си със студ, мрак и високи сметки и заяви, че вотът няма да мине.

„Но нека ви е ясно, че ние ще се борим за хората в енергийния сектор“, заяви бившият министър-председател.

Последваха реплики от „Възраждане“ и ИТН, които се присмяха на изказването на Петков.

Председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че в медии са изтекли опорни точки какво и кога да говорят представители на правителството и депутатите от "некоалицията". Той демонстративно остави разпечатаните опорни точки на трибуната в пленарна зала, за да "се ориентират, когато четат".

Министърът на енергетиката Румен Радев каза, че няма сценарий, при който страната да остане на тъмно, както твърди опозицията.

Радев допълни още, че в актуализираните териториални планове за справедлив въглищен преход има индивидуален подход към Стара Загора, Кюстендил и Перник и обяви, че в комплекса "Марица Изток" са предвидени нови индустрии, за да има работа за хората и в бъдеще.

От ИТН изразиха съмнения, че енергийният министър е в конфликт на интереси заради проект за зелен водород на терени на "Мариците" в Стара Загора.

Павела Митова от ИТН обясни, че става въпрос за проект от 2021 г., разработен от тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. Тя посочи, че проектът е на стойност 30 млрд. лв. и сумата ще се разпредели на определени фирми, които са приближени на "действащ министър, който защитава собствения си проект, който е разработвал с години".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново обвини управляващите, че "убиват българската енергетика" и поиска оставката на кабинета. В подкрепа на това твърдение тя посочи отмяната на дерогацията за руския петрол, закриването на тецовете и „сложения кръст“ на проекта „Белене“.

Нинова разкритикува ГЕРБ-СДС и ДПС за отсъствието им от залата и ги обвини в това, че са оставили ПП-ДБ „да се пържат в собствен сос“. Тя определи Бойко Борисов като "главен виновник, че енергетиката е в това състояние".

В отговор Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС припомни, че решението за намаляване с 40% на емисиите от производство на електрическа енергия е взето от правителството, в което Нинова е била вицепремиер.

"Тогава Вие застрашихте не само енергийната, а и националната сигурност на страната", каза Петкова.

Дебатът беше прекратен заради свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради войната в Израел.

След почивката, която продължи около час и половина, заседанието беше възобновено.

В кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов отново заяви, че ще подкрепи правителството при гласуването на вота на недоверие. Според него няма нужда от нови избори на фона на международната обстановка и предстоящите местни избори.
В същото време дебатите продължиха със закани от представители на "Възраждане".

Депутатът и кандидат за кмет на София Деян Николов се закани, че ще дойде момент, в който „Възраждане“ ще управлява и ще отмени всички „вредни решения“ на сегашното правителство.

„Много скоро вашият край ще дойде и аз лично ще се наслаждавам на това как вие ще приключите“, каза Николов от парламентарната трибуна.

Изказването му провокира Искрен Митев от ПП-ДБ, който обяви, че майката на Николов е била навремето в партия "Воля" и квалифицира депутатите от „Възраждане“ като "лъжци и измамници".

Николов и Митев бяха наказани със забележка от председателя на парламента Росен Желязков.

Венко Събрутев от ПП-ДБ пък се обърна към БСП с думите, че ги "тресе политическа шизофрения", защото в мотивите на проекторешението са включени събития, случили се назад във времето и нямащи нищо общо с управлението на "Денков - Габриел".

Той припомни, че през последните около петнайсет години БСП е участвала в правителствата на Сергей Станишев и на Пламен Орешарски и носи отговорност за процесите в сектора.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ също защити правителството като обяви, че премиерът Денков е взел решение за реформи в енергетиката, за които другите управляващи преди него не са се осмелявали.

Според Рибарски териториалните планове дават на хората избор, работа и бъдеще, а добивът на въглища намалява, банките не отпускат кредити на мините и няма инвеститори в сектора, което, според него, ще се отрази пагубно за региона на Стара Загора.

Радостин Василев намекна, че Рибарски е свързан със собственика на фирма, която може да получи евросредства по линия на енергийния преход.
След обвинението са намеси енергийния министър, който си помисли, че пак се намесва изнесеният от ГЕРБ списък на правителството с компании, които може да получат европари.

„Списъкът е индикативен. Не е вярно, че някой автоматично ще получи милиони. Това е категорична лъжа”, заяви Радев.

Престрелките между „Възраждане“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ продължиха с изказване на Цончо Ганев, който спомена, че Израел е родина на Даниел Лорер (ПП-ДБ). Така той аргументира нуждата от стабилна енергетика в контекста и на военния конфликт в Израел.

Предизвикан, Лорер подчерта, че родината му е България, както и на други български граждани с различно от православното вероизповедание и с различни от традиционните имена.

В дискусията се включи и премиерът Николай Денков, който определи изказването на Ганев като възмутително. 

В заключение на дебата министър-председателят заяви, че опозицията е изложила лъжливи аргументи и се е провалила. Той увери, че не идва енергиен апокалипсис, няма и да дойде такъв

Денков припомни, че правителството и Брюксел не затварят въглищни централи, а това става под натиска на пазара, защото с навлизането на нови технологии производството става по-евтино. Също така увери, че базовите мощности ще бъдат подкрепени от държавата десетилетия напред и вече се работи активно по внедряването на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" по 1000 мегавата, нова ПАВЕЦ с много по-голям капацитет от ПАВЕЦ "Чаира", разширява се газохранилището в Чирен и до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от 13 хил. до 30 хил. Мегавата.

Премиерът добави, че България има шанс да остане износител. Това обаче може да стане само ако промени технологично мощностите си.

"Плановете за справедлив преход не затварят централите. Те помагат на регионите да извършат неизбежния преход към нови технологии. Ние ще работим да подпомогнем хората и бизнеса въпреки лъжите, които опозицията използва, за да ги заблуждава. И хората ще ни разберат и ще ни повярват", завърши премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

12.10 2023 в 13:24

Т. нар. "опозиция" наистина само повтаря опорки и плаши глупаците. Както ги плашеше, че бз руски газ ще замръзнем. Тъпаци, сър! Ама има още по-големи тъпаци, че им се връзват.
 
X

Да помогнем на украинските деца!