Окончателно: Специален прокурор ще разследва Гешев. БСП: Поредният Франкенщайн

OFFNews 29 януари 2021 в 11:28 3661 0

Снимка Архив

Висшият съдебен съвет трябва да избере прокурор, който да разследва главния Иван Гешев и заместниците му, до три месеца. Парламентът прие окончателно на второ четене промените в НПК. 

"За" текста гласуваха 83 народни представители, "против" - 52 и "въздържали се" - петима депутати. Преди дни ВСС изрази отрицателно становище за фигурата на специалния обвинител. 

Според измененията предложения за разследващ главния прокурор трябва да бъдат направени от минимум шестима членове на ВСС, като желаещите могат и сами да се номинират. За избран ще се смята този, който получи минимум 15 гласа. В случай, че никой от кандидатите не стигне тази бройка, на втори тур отиват двамата, получили най-много гласове. Мандатът на разследващия прокурор ще е 5 години. 

Тази фигура е ненужна и няма да бъде ефективна, заяви Крум Зарков от БСП, след като стана ясно, че разследващият главния може да възлага действия на следовател от Специализираната прокуратура, а шефът на специализираната прокуратура пък може да възложи разследване на Гешев на друг, ако титулярът "разследващ" е възпрепятстван. 

"Що е то прокурор по разследването срещу главния прокурор? Дали не е поредният Франкенщайн в правната наука? Не предлагайте бърза писта за кариерно развитие на прокурорите от спецпрокуратурата, защото на практика това правите", коментира Филип Попов от парламентарната трибуна. 

Според вносителят Красимир Ципов от ГЕРБ фигурата на разследващ главния прокурор трябва да се въведе, за да се изпълнят препоръките на европейските партньори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови