Правосъдие за всеки: Не е нужно България да има главен прокурор

OFFNews 27 януари 2021 в 20:48 2927 0

Снимка FB/ Правосъдие за всеки

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който по традиция се провежда всяка сряда, тази вечер обърна внимание на подготвяните промени в българското законодателство за правомощията на независим прокурор, който да разследва главния държавен обвинител.

След "оставка" скандирате "затвор", за да има затвор обаче трябва да има съдебна реформа, коментира адв. Петромир Кънчев.

По много интересен начин, с малкото парламентарно време, което им остава, политиците много бързат да създат фигурата на яловия прокурор, който ще разследва главния прокурор - ялов откъм правомощия и откъм избиране, каза Кънчев.

Според него ролята на такъв прокурор ще се изчерпва до "някой да ме разследва, ама да е мой човек".

Адвокат Велислав Величков заяви, че фигурата на главен прокурор е излишна:

"Махнете фигурата на главния прокурор. Защото той нищо не работи. Той обикаля по села, паланки, семинари и конгреси, но се крие от ЕК, крие се от парламента."

"Той е политическа фигура, а не съдебна", заяви още адв. Велислав Величков. 

"Независимо от обстоятелствата, в които тече нашият мизерен живот, ние сме длъжни да се погрижим за най-важното, най-висшето, за онова, което ни бяга най-много - за справедливост и закон", заяви бившият премиер Ренета Инджова, която подкрепи протеста на Инициатива "Правосъдие за всеки".

По традиция демонстрантите се отправиха на шествие до Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови