Прокурорът, разследващ главния, мина на първо четене в парламента

OFFNews 18 декември 2020 в 12:19 1397 0

Предложението за прокурор, разследващ главния обвинител, мина на първо четене в парламента. 

Депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт и НПК, внесени от ГЕРБ, със 100 гласа "за", 46 "против" и 10 "въздържали се". 

Текстовете целят създаване на нова фигура на разследващ прокурор, който да разследва действията на главния прокурор. В него се посочва, че този прокурор трябва да бъде със статут на действащ прокурор с пълния обем правомощия по българското законодателство, по подобие на европейските делегирани прокурори. Той трябва да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство. 

Управляващите предлагат новата фигура да бъде създадена с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. 

Намеренията на управляващото мнозинство са до края на мандата на този парламент, да стартира процедура по избор на специален прокурор, това обясни зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов, който е и един от вносителите на законопроекта. 

"Темата за отчетността на главния прокурор и гарантиране на независимостта на разследване случаите, в които той може да извърши престъпление, се дебатира в общественото пространство през последните няколко години. Смятаме категорично, че трябва да има такава фигура", добави той.

От левицата смятат, че предложенията за фигурата на разследващ главния прокурор напомнят на скорошното фиаско на управляващите с конституцията.

Заместник-председателят на БСП Крум Зарков призова ГЕРБ да си признаят, че и те не усещат, че нещо не е наред с фигурата за прокурор, разследващ главния прокурор.

Според него дебатът по тази тема върви вяло. Зарков подчерта, че не ясно за какво ще взима заплата 7 години специалният прокурор, след като ще се занимава само с разследвания срещу главния, а такива може изобщо да няма.

В парламента бе внесено и становище, подписано от заместничката на главния прокурор Иван Гешев Даниела Машева, според която подобна реформа е ненужна.

Предстои текстовете да бъдат разгледани отново и в Правната комисия между двете четения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!