Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Обиди и наказания в пленарната зала, но не заради бюджета за догодина

OFFNews 06 ноември 2018 в 19:13 3249 1

Спор между БСП и ГЕРБ доведе до размяна на остри реплики, бурни реакции от двете страни на залата и завърши с наказани депутати и едно извинение. 

Напрежението между управляващи и опозиция обаче не беше предизвикано от проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината беше предложеното часове по-рано от ГЕРБ решение отсъствалите при поименна проверка депутати да нямат право на пари за транспорт днес. По време на проверката БСП и ДПС излязоха от залата и се върнаха след нея. 

С голямо закъснение социалистите все пак реагираха на наложената им санкция. Те обвиниха председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, че е нарушил правилника на парламента, който е със статут на закон. Според левицата Кирилов не спазил процедурата с предложението му. Освен това така били наказани и депутатите от ГЕРБ, командировани от председателя на парламента Цвета Караянчева. "Как ще реагира един от основателите на партията ви, като разбере, че с решение на Кирилов сте му отнели командировъчните", каза депутатът от БСП Георги Свиленски, вероятно визирайки председателя на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов, който трябваше да замине за Хелзинки, където утре се открива конгрес на ЕНП. 

Депутатът от БСП Георги Свиленски поиска Караянчева да обясни защо е допуснала подобно показване на правилника. Вместо нея за отговор от трибуната излезе самият Кирилов. Той обвини БСП, че манипулират с изказването си и процедурата е спазена. А след това се заяде с БСП, че хем за в залата, хем не се регистрират за кворум.Подчерта, че всеки депутат е задължен да участва в дейността на парламента, а поименната проверка е именно такава. " Къде сте, госпожо Нинова, като правен субект?", попита той и добави: "След това влязохте като мишки". 

Това предизвика редица критики по начина на водене първо от БСП, а после от ГЕРБ.

Веднага след изказването за "мишките" Свиленски обяви, че Кирилов е обидил 79 народни представители и заслужава наказание. Последва отговор от председателя на правната комисия. Той се съгласи да бъде наказан и уточни: "Не като мишки, а като мишлета". 

БСП още повече се разпалиха от поредната реплика на Кирилов и от мълчанието на председателстващия Емил Христов от ГЕРБ дали ще наложи наказание за обидата. "Сравняването на народни представители с различни биологични видове е нарушение на правилника", каза социалистът Иван Иванов.

След поредните реплики от страна на БСП Христов каза, че ще постави въпроса с наказанието на Кирилов на председателски съвет. "Наказанието не е емоционален акт и в Правилника така е записано", каза той. 

Това обаче не се хареса на БСП, които искаха наказанието да бъде наложено веднага, защото правилникът е ясен и има обида. "Вие не водите заседанието като председател на парламента, а като мишка", каза Цветан Топчиев по адрес на Христов. 

Павел Шопов от "Атака" също обвини Христов, че не води добре заседанието. Причината - позволявал на БСП да разиграват сценария си. 

В крайна сметка Кирилов се извини на БСП и настоя да бъде наказан. Бил готов да бъде изгонен и от пленарната зала. 

"Въпреки моето несъгласие, налагам наказание забележка на Данаил Кирилов за оскърбителни думи. На Цветан Топчиев от БСП няма да наложа наказание", каза Христов.

Социалистът обаче излезе на трибуната и настоя също да получи наказание. "Извинете се, както го направи Данаил
Кирилов", отговори Христов. Топчиев обаче обяви, че ще се извини в личен разговор. "Оттук нанесохте обида,
оттук се извинете. Ето ви трибуната", коментира Емил Христов и крайна сметка наложи и на депутата от левицата наказание "забележка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews