Депутатите приеха минималната пенсия да стане 219 лв. от юли догодина

OFFNews 06 ноември 2018 в 19:48 4417 1

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г.

Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., да се увеличат с 5,7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лв, а максималният - ще се увеличава от 910 лв. на 1 200 лв. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Именно темата за пенсиите скара най-сериозно депутатите по време дебатите в залата. Всичко започна от изказване на депутат от ГЕРБ.

"Най-голямото предимство на бюджета на ДОО е, че с него едновременно се подобрява финансовата стабилност и се гарантира по-висока адекватност на пенсиите и обезщетенията", каза зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова.

От опозицията обаче обявиха, че не разбират къде управляващите виждат "по-висока адекватност на пенсиите". "Истината е проста – всичко, за което говорите, се свежда до увеличение на пенсиите с 8, 10, 12, 13 лева. За това става дума", каза социалистът Крум Зарков и продължи: "Попитайте пенсионерите как се живее с 210 лева и тогава говорете за адекватност на пенсиите. Увеличавате заплатите си на всеки три месеца, значи за едни увеличение е възможно, а за други не".

Последва отговор от ГЕРБ. Председателят на правната комисия и депутат от най-голямата партия Данаил Кирилов обяви, че трябва да бъде направен сравнителен анализ, който да покаже, че до 1998 г. минималната пенсия е била 67 лева. „Моля ви да не пропуснете да отбележите и, че правителството на Тройната коалиция не изчисли нито веднъж преизчислените пенсии. То ги остави за плащане на следващото – първото правителство на Бойко Борисов“, допълни Кирилов.

Нападки срещу социалистите имаше и от "Обединените патриоти". "Нямат ли срам БСП, когато говорят за пенсиите. Да припомним - когато предложихме минималната пенсия да бъде 300 лева, къде бяха депутатите ви, госпожо Нинова. Това не се постигна заради вас, трябваха 5 гласа. Не знам как не ви е срам", каза депутатът Юлиан Ангелов.

От ДПС пък разкритикуваха "патриотите", че предложението им за 300 лв минимална пенсия го няма в бюджета за догодина.

Проектът за бюджет на ДОО за догодина предвижда и увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв. От ДПС обаче се обявиха твърдо против това.

"Относно увеличаването на максималния осигурителен доход – в коя предизборна платформа на управляващите е казано, че има максимален осигурителен доход 3000 лв.? Няма такова нещо. С какви аргументи правите това нещо, господа управляващи? Ние от ДПС ще предложим максималният осигурителен доход да остане 2600 лв.", каза Хасан Адемов.

Според партията на Мустава Карадайъ бюджетът на ДОО не гарантира по-високи нива на социална защита. "Той задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията",
каза още Адемов.

Бюджетът за догодина предвижда и повишаване на минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на ДОО на нивото от 2018 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!