Нинова: Защо Борисов не нахрани лидерите на ЕС с палмово масло?

БСП предлага забранителен списък на държавни предприятия

OFFNews 18 май 2018 в 09:25 6034 3

Снимка бТВ

БСП внася днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ.

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по бТВ. Левицата е събрала 200 хил. подписа, уточни тя.

Нинова коментира срещата на върха ЕС – Западни Балкани с думите: „Хубаво е, че имаше такава среща, но липсват конкретни резултати”.

Тя попита и защо премиерът Бойко Борисов не е изпълнил заканата си да нахрани евролидерите с палмово масло и защо не е станало въпрос за двойния стандарт при храните. 

Според Нинова на срещата на върха е имало много големи очаквания за конкретика за интеграция на Западните Балкани. „Няма нищо подобно, а само една декларация с добри пожелания”, коментира тя. Нинова посочи, че с 5% се намаляват средствата за кохезионната политика, която засяга бедните държави като нас. Няма нито дума за бюджета, а други държави реагираха по темата. Същото е със селскостопанската политика, където средствата отново се намаляват. По тази тема Франция реагира много остро. "При нас правителството приема това, сякаш нищо не е станало. В същото време, обаче, се увеличава вноската ни в Европа”, обясни тя.

Председателят на левицата смята, че България получи удар заради пакета за мобилност. „Не смятам, че пътят, който избра премиерът, ще реши проблема”, посочи Нинова. „Докато вървеше срещата тук и лидерите заявяваха, че ще търсят компромиси, вървяха гласуванията в Еропарламента по този въпрос. В социална и транспортна комисия евродепутатите на тези лидери гласуваха против България”, обясни Корнелия Нинова. Според нея пътят за решаване е друг – да се търси група от държави, които да формират блокираща квота и да спрат решението.

Смятам, че Комисията за ЧЕЗ даде добри резултати. Тя събра онази информация, която липсваше и по която имаше противоречие”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Станало е ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от докладите на службите ни и от писмото, пратено от чешката страна. Станало е ясно и как чешката страна е предложила на правителството да купи компанията, но то не е искало. Нинова обясни също, че една от констатациите е, че Инерком не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изисква 700 млн. лв. собствен капитал- а фирмата има 50 000 лв., да има определен дял от доставки в енергетиката- а Инерком няма. Лидерът на опозицията каза също, че според доклада на главния прокурор Инерком и свързаните с нея фирми имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и какво ли още не. „Това надежден инвеститор ли е?”, попита Корнелия Нинова. По думите й поведението на ГЕРБ, да крие информация, показва заинтересованост сделката да не се освети и да не излезе истината. Според председателя на левицата държавата трябва да се намесва при сделки, засягащи националната ни сигурност. „Благодарение на нас, променихме Закона за енергийно и водно регулиране и сделката вече може да се контролира. Днес в 10.30 ч. внасяме и подписката в КЕВР, която събирахме, с искане регулаторът да спре сделката”, заяви председателят на БСП. Тя обясни също, че за да не се случва повече това, което се случи с ЧЕЗ, левицата е подготвила списък от важни държавни инфраструктурни, здравни заведения, важни държавни сектори и иска тези предприятия да влязат в забранителен списък. Никой повече да не си позволява такива сделки, като тази с ЧЕЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9034

3

JAusten

18.05 2018 в 12:02

Партията на тази тьотка, когато беше няколко пъти на власт, защо не забрани палмовото масло или по-точно трянсмазнините, след като в Ню Йорк са били забранени още 2002 г,, а в Дания - 2005. Значи отдавна е имало яснота какви вреди нанася.