Нинова за уволненията в ''Дума'': Лъжа и манипулация преди Конгреса на БСП (обновена)

OFFNews 29 януари 2022 в 11:42 3655 3

Снимка Getty Images/Архив

"Г-жа Дърева е автор на "Дума" и винаги, когато напише нещо, е добре дошла - ще го публикуваме. Никой не е освобождаван. Такава лъжа и манипулация преди Конгреса. 

Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира пред БНТ уволнението на Велислава Дърева от вестник "Дума". Според нея винаги преди Конгрес на БСП "някой си измисля такава истерия":

"Никой не уволнява журналисти. "Дума" е отворена и за Дърева, и за Велиана Христова - за всеки, който иска да пише там свободно".

Именно Велиана Христова реагира след коментара на вицепремиера Нинова със следната публикация във Фейсбук:

"Нинова за пореден път днес отрече очевидното – в „Дума“ нямало уволнения на именити журналисти, това било лъжа и манипулация. Направи го в интервю пред БНТ, услужливо разнесено в нейните присъдружни сайтове. Бива наглост, ама чак пък толкова!

Да, аз не съм уволнена, аз съм изгонена от вестника. Двама екзекутори на Нинова дойдоха на 12 януари и ми съобщиха дословно, че „от утре не съм на работа в „Дума“. Причината е, че като председател на синдикалното дружество на СБЖ в редакцията изпратих писмо, написано от 30 работещи в „Дума“, до Националния съвет на БСП, пред който Нинова през декември изрече грозни лъжи за вестника. Това ми е прегрешението, за което чужди на духа и смисъла на вестника хора ме изритаха от него, в който работя от самото му създаване. А Дърева на следващия ден просто бе заличена от състава на редакцията, без дори да е говорено с нея.

Прилагам редакционните карета на „Дума“ от 12 и 13 януари, за да се види ясно, че до 12 януари аз работя като завеждащ отдел „Общество“, а на 13-ти вече ме няма в състава на редакцията. Дърева до 12 януари е на длъжност Наблюдател, на 13 януари просто е премахната от състава.

И щом срокът на авторските ни договори със задача да пишем материали са изтекли през ноември 2020 г., на какво основание фондация „Дума“ без договор повече от година е ползвала труда ни на длъжност Завеждащ отдел и съответно на Наблюдател до 12 януари т.г.? На какво основание ползва труда и на останалите ни колеги, които са с изтекли авторски договори и които не са пипнати, слава богу, а продължават да работят на досегашните си длъжности. Отново без договор! Изхвърлени от вестника сме само двете. Но не, ние не сме автори на „Дума“, ние работехме на съответните длъжности в състава на редакцията, от който безобразно, арогантно и нагло сме изритани. Никакви измислици на Нинова не могат да подменят фактите. Вестникът вече е подменен и превърнат в лакиран стенлист на върхушката на БСП.

Жалкото е, че има хора, които продължават да вярват на Нинова. А тя си позволи днес да се нахвърли дори срещу вицепрезидента Илияна Йотова! Грозна работа, грозно поведение! Дали остана някой, ползващ се с безспорен авторитет и в БСП, и в гилдиите, и в обществото изобщо, срещу когото тя не е изригнала и не е спретнала интриги и разправа? Кой е следващият?

Ето редакционните карета на 13 и предния ден - на 12 януари

Вицепремиерът коментира и думите на Илияна Йотова, която призова за по-голяма подреденост в посланията и в действията на правителството.

"Не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството. Госпожа Йотова си позволи да каже: "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори." Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от този парламент и в България има разделение на властите. Нека има спорове между институциите, но в рамките на разделението", каза Нинова.

Въпреки критиките си към вицепрезидента Корнелия Нинова поясни, че няма напрежение между нея и президентската институция:.

"Президентът Румен Радев си има своите правомощия и ги упражнява, допълни тя. Поясни, че е пропуснала церемонията по встъпване в длъжност заради конгреса на БСП, но е поздравила президентската двойка за началото на втория им мандат".

На въпрос защо "най-яростният критик на Радев" Калоян Методиев е началник на кабинета й, Нинова отговори, че Методиев има качества за тази работа и защото иска в екипа й хората да не са корумпирани. 

"Чувам постоянно клишето, че има нужда от нова лява партия. Всеки има право на прави партия, но попитайте ги какво разбират под ново ляво. Всички опити за такива уж големи леви партии представляваха копиране на програмата на БСП", коментира Корнелия Нинова. По думите й е политически парадокс, че пет години с 80 депутата БСП не е успяла да се пребори с ГЕРБ за важните социални политика, а сега, с 26 депутата, за един месец е успяла да постави началото на икономически стабилна и социална държава.

Попитана какво се случва в БСП и защо "едни хора напускат, а други тя ги напуска", лидерът на столетницата отговори така: 

"Струва ми се, че тези "другари", които сега напускат и заявяват се за нов ляв проект, не можаха да приемат резултата от прекия избор. Още оттогава започна това. Прекият избор е голямо постижение на БСП – модерно, европейско и демократично е членовете да избират председателя. От гласувалите тогава, 80% ме избраха. Няма такъв резултат в друг избор. Тези хора не можаха да го приемат, не уважиха избора на членовете на партията и започнаха едно постоянно саботиране на ръководството.

Относно бюджета за 2022 г. вицепремиерът обясни, че правителството показва ясна воля за справяне с кризите.

Тя подчерта, че е предвидено увеличение на капиталовите инвестиции на общините с 30%. Това ще е в помощ за разрешаване на проблеми като този с високите сметки за ток, заради който много населени места въведоха режим на уличното осветление или промени в градския транспорт.

Според нея чрез предвиденото увеличение на социалните плащания в бюджета правителството показва, че започва коренно нова политика, с която се връща ролята на социалната държава. Това са големите идеологически претенции на БСП от години и сега започват да се реализират, изтъкна Нинова.

"Знам, че това не е всичко, което хората очакват. Не можем с магическа пръчка да решим всички проблеми, но това са първи стъпки, които показват че има промяна в политиката", допълни Нинова.

За поскъпването на цените на мобилните услуги Корнелия Нинова коментира, че министерството на икономиката и индустрията е предотвратило незаконното двойно увеличение на цените, което са възнамерявали да направят мобилните оператори. Сега цените на мобилните услуги се вдигат, но само с индекса за миналата година, което е в правото на операторите, подчерта вицепремиерът.

Тя увери, че новият закон за колекторските фирми ще бъде внесен в Народното събрание до края на февруари. Очаква голяма съпротива от сектора, защото в него се въртят 4 милиарда лева, но увери, че е готова да осъществи промените докрай. По думите й за тях не е имало досега. 

Законът е готов и е внесен в Министерския съвет. Тя разясни, че ще има регистър на колекторските фирми и за да осъществяват дейност, капиталът им трябва да е минимум 500 000 лева. Ще има и ограничения за това по кое време могат да търсят длъжника и кога. След колекторите да се готвят частните съдебни изпълнители, заяви Корнелия Нинова и допълни, че не е просто да се напише един закон, а "това показва новата политика на промяната - хората да са защитени". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!