Нинова поиска незабавните оставки на министър Радев и вицепремиера Симеонов

OFFNews 14 ноември 2017 в 17:34 6627 2

Снимка Сергей Антонов

Корнелия Нинова

Искаме незабавната оставка на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов, обяви на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Освен фактите, които бяха заснети във филма на Елена Йончева - как безпрепятствено се преминава границата, тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв са изсипани там и видяхте в какво състояние се намира оградата. Има свидетели. Чухте свидетел, който говори за организирани канали за трафик. Който говори за плащане, стигащо до високи равнища в държавата. Това е корупция и организиран трафик, покровителстван от властите, каза Нинова.

Ще намерим всички способи на правото, българското и европейското, за да гарантираме на заснетия от Елена Йончева човек защита - като защитен свидетел, и неговото свидетелстване по тези факти. За едно обективно разследване, с обективни резултати и носене на отговорност, заяви председателят на БСП.

Целият преход на масата 

От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките.

Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не, заяви Нинова в отговор на въпрос дали би подкрепила с подписа си внасянето на промените в Конституцията.

Ние искаме цялата истина за прехода и затова предлагаме всички политически сили да се обединим около следното – който е извършил престъпление, да получи възмездие за това. Да направим оценка на прехода и да сложим край по следния начин: приватизация – да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т. н., каза лидерът на БСП.

Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата храктеристика на прехода – групировките. Голяма част от материалните богатства на държавата се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос. И да се приключи, призова Нинова.

Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Този разговор искаме да водим. Приватизацията е половинчато решение. Приватизация – да, всичко на масата, но с тези допълнителни елементи за цялостна оценка на прехода. За да не си правим юридически експерименти само за отвличане на вниманието от сегашната корупция, за да го направим работещо, да даде резултат, да има възмездие и справедливост, както и да се сложи край на този преход и да движим България напред по нов път, каза лидерът на БСП.

"Борисов, кажи истината за наркотрафикантите и купувачите на гласове"

На 12 ноември премиерът Бойко Борисов заяви: „В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик”. Това е ужасяващо. Продължавам: „Хора, които са купували гласове от затворници”. Не по-малко ужасяваща констатация. Затова днес внасяме подписи за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов, ако трябва и на закрито заседание. Искаме фактите и истината. Да дойде и да каже поименно, кой депутат се занимава с наркотрафик, призова още Нинова на днешната пресконференция.

Защото наистина е ужасяващо, ако в българския парламент има такива депутати. Както и да спрем с тази манипулация за купуването на гласове. Да дойде и да каже поименно, с факти и доказателства. Кой депутат е купувал гласове, особено от затворници, които според закона, когато излежават присъда - лишаване от свобода, нямат право да гласуват. Искаме истината за наркотрафика и за купуването на гласове, поименно и с аргументи. Ако откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже. Ако дойде, истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждаме и в двата случая. Но и в двата случая трябва да направи едно – да понесе отговорност, каза още лидерът на социалистите.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6947

  2

  theprofet

  17.11 2017 в 10:38

  То заради такива като теб, мислещи само за "на баба си дървата" сме на това дередже...
  Само, че нещата са навързани - няма съдебна система, няма частен бизнес, няма и дърва за баба ти!!!
  Ако не можеш да разбереш връзката между липсващата държава и на баба ти дървата, по-добре не пиши глупости само да се излагаш.

  16008

  1

  Nik68

  16.11 2017 в 13:04

  Няма да се научи Нинова, че приказките са си само приказки. Присъди в съда. Нейните приказки вече нямат тежест и сред собствения й електорат. Нещо да е направила за хората, които гласуваха за нея. Ходи. Вдига пушилка, иска оставки. Баба на село оставката, не й решава нито оцеляването през зимата, нито дървата за огрев, нито здравната помощ. Докато Нинова чака поредния влак на който да се качи в движение и да развява байрака - инфлацията си пълзи. Пенсиите се обезценяват. А зимата няма да се отмени, ако искарат БСП 30-40 "пенсионери и симпатизанти", които искат нечия оставка.
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews