Няма да има активна регистрация на избирателите

Възможно е негласувалите да бъдат заличавани от списъците

Симона Костадинова 14 април 2016 в 19:59 3816 4

Правната комисия към парламента отхвърли предложението на ДБГ за въвеждане на активна регистрация на избирателите.

Това стана по време на днешното заседание на комисията, което продължава над 5 часа и разглежда предложенията за промени в Изборния кодекс, приети през март.

До момента са приети само 29 параграфа от общо над 200.

Идеята на партията на Кунева беше активната регистрация да става на всеки 10 години, като целта беше списъците да се изчистят от "мъртви души".

Вместо това е възможно да бъде въведена дерегистрация за хората, които не са гласували. Това се предвижда в предложение на ПФ и ГЕРБ, което обаче все още не е гласувано от комисията. То предвижда да се поощряват гласувалите, като участват в томбола с парични и предметни награди, а негласувалите - да се заличават от изборните списъци; те трябва да подават заявления, че искат да гласуват на следващи избори.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда коментира, че това предложение на ГЕРБ и ПФ е микс между активна регистрация и задължително гласуване и, ако се приеме, ще изключи цели групи граждани от изборния процес, защото те няма да отидат отново да се регистрират, след като са били заличени.

Депутатите дадоха и зелена светлина за създаването на избирателен район "Чужбина" за парламентарни избори. Така българите извън страната ще могат да гласуват не само за партия, но и за конкретен кандидат за депутат. По време на дебатите депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов коментира, че в момента българите извън страната са дискриминирани, защото нямат свой представител в парламента. Това ще намали мандатите в страната, за да може отново общият брой на депутатите да е 240.

От ДПС пък бяха твърдо против и заявиха, че създаването на район "Чужбина" не би било честно спрямо хората, които живеят в България. Според тях така или големите избирателни райони ще останат с по-малко представителство, или по-малките, което би застрашило плурализма в парламента.

Депутатите се съгласиха въвеждането на електронното гласуване да стане с преходните и заключителните разпоредби на закона. То ще бъде експериментално до 2018 г., а след това, ако е било успешно - ще се въведе и на практика.

По-рано днес правната комисия прие предложението на ПФ гласуването на избори да стане задължителен граждански дълг.

Очаква се днешното заседание на комисията да продължи до късно вечерта. Другата седмица ще има извънредни заседания, за да може законопроектът да бъде разгледан на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови