Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"При задължително гласуване ДПС ще има поне 60 депутати"

ОFFNews 04 юни 2015 в 19:10 6381 12

Хамид Хамид.

"Илюзорно е мнението, че гласовете на ДПС са някаква константа, тъй като те варират от 250 000 до 600 000. При задължително гласуване те ще бъдат около 850 000, защото на всички избори Движението разширява своето регионално влияние".

Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид пред БНТ, като добави, че по този начин партията му ще има минимум 60 народни представители в парламента, а не както сега 38.

Според него единият от въпросите, предложен за референдума, е изцяло противоконституционен, а именно този за задължителното гласуване.

"В цял свят задълженията се трансформират в права, а ние правим обратното – правим регрес в своето демократично развитие", смята той, като посочи, че задължително гласуване в момента има в Северна Корея, Чили, Хондурас, Гърция, която не е най-добрият пример за демокрация, Белгия и Люксембург, където в едната страна заради задължителното гласуване имало политическа криза, а другата е с население колкото Перник.

“Скритата, но прозираща цел на този въпрос е ясна – да се минимизира участието на ДПС в обществено-политическия живот”, коментира Хамид.

Депутатът от ДПС смята, че подобен ход би бил пагубен за малките партии, които няма да могат да прескочат прага от 4%, на което ще са способни само 3 политически сили.

Хамид заяви, че подкрепя текста, част от законопроекта на ГЕРБ, който гласи, че всички българи, където и да са по света, да имат правото да упражнят правото си на глас, както и да упражнят правото си на референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!