На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев за 1 глас

OFFNews 12 юни 2019 в 13:10 2672 1

На първо четене депутатите приеха предложението на премиера Борисов партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. 

Внесеното от Министерски съвет изменение в Закона за държавния бюджет получи 117 гласа "за" и 90 "против". Текстът, който предвижда намалението да важи от 1 юли тази година до края на годината, бе подкрепен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а против него се обявиха БСП и ДПС.

Промяната бе внесена от премиера Борисов на 6 юни, като дискусията за партийните субсидии започна заради разкрития на редакционната колегия на "Шоуто на Слави", че партиите са взимали завишени субсидии в периода 2016 - 2018 г. 

БСП и ДПС - против

Още веднага след като премиерът обяви предложението, от БСП определиха текстовете като "кризисен пиар", а на следващия ден депутатите от партията отказаха да участват в гласуването им на първо четене в бюджетната комисия. По време на дебата днес зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев заяви, че социалистите са за сваляне на субсидията, но само ако това не застрашава функционирането на партиите. По негови думи предложението на ГЕРБ е недообмислено и прави точно това, тъй че от партията не могат да го подкрепят. 

От ДПС първоначално се обявиха против свалянето на субсидиите, тъй като партиите щели да попаднат в ръцете на олигархията. Днес обаче в кулоарите на Народното събрание депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев обявиха, че ако ще се намаляват субсидиите, то по-добре те да бъдат премахнати изцяло и да се смени целият модел на финансиране на партиите.

"Щом има обществено недоволство, че партиите получават обществено финансиране, щом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и трябва да си пазим имиджа – нямате проблем с ДПС. Ние ще предложим да отпаднат всички
ограничения, да се разреши на политическите партии да набират дарения", заяви Цонев по време на дебатите. От партията вероятно ще внесат предложението си между двете четения на законопроекта.

Той коментира, че трябва да се извършат консултации с партиите, тъй като това е сложен казус, чието обсъждане тече още отпреди 2001 г.  "Тогава се започна с 1 лв. на глас, но се оставиха възможностите за финансиране, извън бюджета.
Постепенно с течение на годините през 2004 г. се прие 1% от минималната работна заплата и след това, когато се случи добрия растеж в икономиката през годините 2004-2008 г. бяха направени още две стъпки, за да се стигне до 12 лв., което беше финансирането, когато ГЕРБ дойде на власт", каза Цонев. 

За - Воля и ГЕРБ; За, но с уговорки - Патриотите

Текстовете получиха подкрепа освен от ГЕРБ, и от "Воля" и "Обединени патриоти". Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви, че от партията ще подкрепят законопроекта днес, но ще направят своите предложения между двете четения, тъй като 1 лв. на глас е "недостатъчен". Той още призова партиите да спрат да се обвиняват една друга и да се започне реален диалог.

"Нашето мнение във ВМРО е, партиите вземат повече пари, отколкото трябва да вземат. Факт е, че не всички партии могат да си изхарчат парите доказва тезата, че тези пари могат да бъдат редуцирани и намалени. Въпросът е с колко и на каква цена", допълни той. 

Народният представител от "Атака" Николай Александров също обяви подкрепата на партията за предложението по време на дебатите. Това бе очаквано, тъй като депутати от "Атака" гласуваха "за" още на първото му четене в бюджетна комисия.

Предполага се, че предложения между двете четения ще бъдат направени и от НФСБ. Лидерът на партията Валери Симеонов се обяви в подкрепа на предложението още преди дни, но само ако се вкарат текстове, които да позволят официално финансиране на партиите.

Подкрепа бе изразена и от партия "Воля", от която също са правили подобни предложения в миналото. 

ГЕРБ - доволни от дебата

Въпреки че предложението бе направено от премиера Борисов, на няколко пъти стана ясно, че от партията не вярват в идеята, а я предлагат заради нападки от други партии и настроенията сред гласоподавателите. Тогава премиерът Борисов коментира, че няма да позволи повече други партии "да се упражняват на гърба на ГЕРБ". Това потвърди днес и по време на дебатите народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. 

"На нас започна да ни омръзва тази роля за виновника на партийните субсидии. Радвам се, че днес чухме какъв е позитивът за тези субсидии", каза той и посочи, че това е чуто най-вече от БСП. "Миналата седмица ние бяхме онези, които раздават субсидиите, които дават насила по 2 лв. отгоре на БСП и тя, не знаейки че ги получава, се оказва омерзена от нас", коментира той, визирайки обвиненията на БСП към финансовия министър Владислав Горанов, че е наддавал партийни субсидии, въпреки че и те самите са взимали.

Той още изяви задоволство от заформилия се дебат, който е трябвало да бъде проведен още преди години, когато "Шоуто на Слави" инициира референдум, един от въпросите в който бе за намаляване на партийните субсидии. Тогава 2,5 млн. души гласуваха "за", но не им бе обяснено какво значи това и бе превърнато в "анти ГЕРБ вот", допълни Биков. 

"Не само едната част на парламента да бъде обвинявана в някакво чорбдаждийство, а другата да е за падането на субсидиите, но да не е ясно на колко. Трета да е за премахването им, обаче без да казва какво ще се случи след това. Ние едновременно с нашето предложение казахме какви са рисковете пред българското общество", коментира той. 

Той още допълни, че никой от ГЕРБ няма желание българската демокрация да се олигархилизира и са се борили за това. "Докато вие сте стояли и сте се подхилквали отстрани", завърши той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

12.06 2019 в 16:02

Нещо ме хваща страх какви хора, от които зависят законите, се подвизават в парламента. Хвани единия, удари другия. Всичките абсолютно не стават за нищо и си играят на надцакване. Няма даже елементарен разумен диалог. Децата от детската градина биха изказали по- смислено мнение.
1. Партийните субсидии са неоправдано високи.
2. Трябва да се намери разумен начин за финансиране. В другите дъжави са го измислили.
3. Хич да не се пробват да обясняват на 2 милиона души какво щяло да стане, ами да предложат смислено решение.
Ама къде ти....Егати държавате, егати партиите, егати парламента....