На първо четене: Комисията по енергетика одобри либерализацията на пазара на ток да се отложи с година

Кристина Минчева 17 април 2024 в 17:20 1628 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Комисията по енергетика одобри на първо четене предложението на БСП за отлагане либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година. От партията считат, че е добре законът да влезе в сила от 1 юли 2025 г., а не от 1 юли тази година, защото прогнозите показвали, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%.

По-рано днес ГЕРБ и ДПС предложиха същото, като в мотивите си посочват, че отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за битови потребители до 1 юли 2025 г. е с цел да се разреши първо проблемът с финансовата криза в сектор енергетика, която се явява заплаха за електроенергийната система.

В началото на октомври самите те гласуваха "за" от 1 юли 2024 г. държавната Национална електрическа компания да не бъде обществен доставчик на електроенергия на регулирания пазар за бита, както и ЕРП-тата, които доставят тока на домакинствата, да го купуват директно от борсата на борсови цени, а министърът на енергетика да не определя годишна квота за задължително изкупуване на ток от производители за регулирания пазар.

В деловодството на НС е внесен законопроект за изменение на Закона на енергетиката и от "Има такъв народ". 

"Радвам се, че и ГЕРБ и ДПС имат такъв законопроект", отбеляза Драгомир Стойнев от БСП.

Председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че останалите два законопроекта предлагат същото и ще ги обединят в един доклад, който ще бъде разгледан още в петък.

"Колегите също предлагат да се отложи либерализацията на пазара на едро. Тогава периодът ще се скъси. Ще имаме една година, в която да попълним фонда, защото имаме един милиард дефицит", добави Добрев.

Той обясни, че това не е предложение да се отменя либерализацията на пазара на тока, а да се забави, като крайният срок остава същия- 31.12.2025 г. 

Павела Митова от "Има такъв народ" посочи, че техните предложения са същите, като основните им притеснения са социалните последици, които би имала либерализацията особено към пряко засегнатите райони, затваряне на ТЕЦ-овете и финансовото състояние на фонда.

"Трябва да се изработи механизъм за едно прозрачно управление, с което да се премине към либерализацията", каза Митова.

Очаквано, Радослав Рибарски от ПП-ДБ не беше съгласен с предложението на колегите си.

"Виждам, че добре сте преписали едни от други, но не виждам какво ще се промени с поредното отлагане. Отново започваме с предизборните гласове как едва ли не нещо невероятно ще се случи. За мен притеснителното е, че най-вероятно нищо няма да се случи до юни-юли догодина, но тогава остават само 6 месеца до крайния срок, в които хората ще бъдат изкарани на либерализирания пазар. Не знам как ще им обясните какво ще се случи и какви са преимуществата", коментира Рибарски.

Според него така ще се даде заден ход по Плана за възстановяване и устойчивост и ЕК ще го отчете, което ще окаже влияние на плащанията.

Представители от ЕРП-тата се съгласиха с предложението на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН:

"Към настоящия момент има още много неотворени въпроси и ми се струва, че към момента е подходящо да се вземе едно такова решение. Крайният снабдител трябва да стигне до производителите и при положение, че обръщаме модела, смятам, че това е едно сериозно предизвикателство и има много неща, които трябва да се изчистят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки