Митов за напускането на Великобритания: Да не позволим да се получи ефектът на доминото

OFFNews 24 юни 2016 в 10:53 3256 6

Митов: Длъжни сме да не позволим да се получи ефектът на доминото

Снимка БГНЕС, архив

Резултатът от референдума във Великобритания предизвиква голямо разочарование. Практически ставаме свидетели на една нация, разделена на две по темата дали да бъде член на ЕС или не. Едно дълбоко разделение няма как да не се отрази на самата Великобритания, но естествено и на ЕС.

Това коментира пред журналисти след извънредно заседание на правителството външният министър Даниел Митов. Той каза, че по повод решението на британците за излизане на страната им от ЕС българското правителство ще излезе с решение. 

"В момента емоциите са излишни, но така или иначе ние сме длъжни да не позволим да се получи ефектът на доминото в ЕС и популизмът да не надделее над здравия разум. Както виждате, популистите в Лондон веднага започнаха да се отмятат от част от обещанията си. Найдлъж Фараж днес каза, че това обещание, което е дал, че 350 млн. паунда на месец ще бъдат спестявани от излизането на Великобритания от ЕС всъщност било прибързано и може би не е точната цифра", коментира външният министър.

Според него икономическите последствия от излизането на Великобритания от ЕС ще са много сериозни за Острова. За това трябва да започне дебат за бъдещето на ЕС. "Аз дори бих казал, че ние би трябвало да обърнем внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията в рамките на ЕС, така че да излезем от тази ситуация по-силни. Тези кризи създават и възможности, за по-добър изход", коментира Митов. Според него разговорът за бъдещето на Европа е отлаган дълго време, "защото ситуацията не го налагаше".

"ЕС не беше предизвикван отвън, живееше много комфортно, в един момент дойдохме до ситуация, в която трябва да се вземат важни решения. В Европа трябва да се роди лидерство, което да стъпва на европейската традиция и на завещаното от т.нар. бащи основатели на ЕС. Сънародниците ни са притеснени, тепърва ще се оценяват последствията от потенциалното излизане на Великобритания от ЕС", каза още българският външен министър. 

Според него решението на британския премиер Дейвид Камерън да подаде оставка е логично, защото той е поставил въпроса за референдума. По-късно референдумът се е превърнал "в гласуване за съвсем различни неща".

"Тук трябва да си дадем сметка за това какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум. Представителната демокрация е за това, за да може да бъдат взимани компетентни решения, по въпроси, които огромна част от публиката не успява да добие достатъчно информация и да оцени правилно. Ясна е волята на британския народ, никой не я поставя под съмнение, но референдумите трябва да бъдат добре премерени и да се дава възможност хората да взимат информирани решения. Защото в един момент референдуми в този род се превръщат в поле за питка на популисти, националисти и ксенофоби и в крайна сметка водят до неразбиране за какво точно се гласува и се превръща във вот за нещо съвсем различно", каза още Митов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

24.06 2016 в 12:21

Много приятно впечатление правят управляващите , влязоха в ролата на защитниците на съюза , и сега взеха да вземат мерки как да не се разпадне , все едно нещо зависи от техните крадливи задници . Но , нека се упражняват в европейската реторика , така или иначе това остана от ЕС , един празен идеал , които не можа да препокрие реалността със желанията . Дали не успя , или не пожела , понеже натиска отвън е много голям , не трябва да е тема , поне не и на този етап ...

14847

4

БирникЪ

24.06 2016 в 11:50

Да, точно така Дачев, виновни за резултата от референдума са чичовците с ромски манталитет, а именно:
- британските пенсионери;
- нискообразованите британци;
- провинциалистите;
- хетеросексуалните;
- християните;
- белите;
- и разбира се, тов. Путин.

11827

3

Victor Dachev

24.06 2016 в 11:45

Откакто чичовците почнаха да се държат както 12 годишно ромче, ама с изборни права, въпроса си е сериозен. Именно заради примера на Великобритания

12319

1

Чичо ви

24.06 2016 в 11:36

И тоя оцапа гащите, споко бе лешпер, не сме стигнали още до полуразпад, а ти орева орталъка, доде го закриеме ЕС-то - ти ше си некъде на блага служба при кукловодите ти, не го зимай толкова навътре, това е само началото...
 
X

Да помогнем на украинските деца!