Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Миков: България е изложена на риск заради блокирането на парламента

OFFNews 04 юли 2014 в 18:09 5792 19

Снимка bsp.bg

Михаил Миков.

Парламентът се използва безогледно за тясно партийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията.

Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в обръщение, излъчено по БНТ и БНР.

Публикуваме пълния му текст:

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ!

Преди близо година се обърнах към Вас и изразих безпокойството си от случващото се около Народното събрание. Днес си позволявам отново да се обърна към вас, този път – заради това, което става вътре в парламента.

На политическите консултации се договорихме за дата за предсрочни избори и за това Народното събрание да работи, докато бъде разпуснато през август. Тази седмица отново станахме свидетели на съзнателно блокиране на работата на законодателния орган. Бяха разменени остри обвинения и нападки за неспазване на съществуващи договорки и за спазване на несъществуващи такива. Народното събрание не заседава през последните дни, независимо че имаше дневен ред, съобразен с нуждите на обществото и приет в пленарната зала в сряда сутрин от народните представители.

С наближаването на предсрочните избори парламентът се използва безогледно за тясно партийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията. Намирам това за недопустимо и бих искал да предупредя за някои възможни неблагоприятни последици от поведението за блокиране на работата на парламента.
Не приемам заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството. Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености. Ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група като крайна форма на несъгласие с конкретни решения може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото.

Така създадената обстановка благоприятства и вече се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушение на принципа за разделение на властите.

Искам да напомня, че до разпускането си Народното събрание продължава да е най-висшият и легитимен представителен орган на власт в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции. Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав. Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция.

На следващо място искам да подчертая, че част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава.

Такива са измененията на закони, чието неприемане ще засегне неблагоприятно хиляди български граждани. Тук е мястото да се извиня на българските производители, че в тази обстановка новото разглеждане на наложеното от Президента вето на Закона за защита на конкуренцията, който защитаваше техните интереси, изглежда все по-трудно.

Не може да се довърши приемането на закони за въвеждане на директиви, които са политически безспорни. В резултат на ненавременното им приемане страната може да понесе финансови санкции, от които никой български гражданин няма интерес.

Не могат да се ратифицират и споразуменията с Международната банка за възстановяване и развитие. Те ще улеснят усвояването на средства от европейските фондове в областта на здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и земеделието. Ако тези споразумения не бъдат ратифицирани в срок, те ще загубят действието си, което ще затрудни следващото правителство, което и да е то.

Важни за България са ратификациите на споразуменията за асоцииране между Европейския съюз и Молдова, Украйна и Грузия. Забавянето им у нас ще бъде лош знак към партньорите от Европейския съюз и към държавите-кандидати за членки по пътя към пълноправното им членство. Това намалява ролята на страната ни като член на Европейския съюз и фактор на стабилност в региона.

Липсата на кворум осуетява и възможността за упражняване на контрол върху правителството. Този контрол е от особено значение в преходни периоди като сегашния. Против интересите на обществото е изпълнителната власт да остане без контрол до формирането на служебно правителство.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ!

Изразявам тревога за възможностите, които днес пропуска България, и за рисковете, на които е изложена тя в резултат на целенасочените действия срещу Народното събрание. Считам, че всички народни представители и парламентарни групи трябва да изпълняват конституционните си задължения и да защитават интересите на гражданите чрез активно участие в дейността на парламента. Всичко друго е против Конституцията и националните интереси. И ако допуснем превръщането на това разрушително поведение в устойчива практика, то може да подкопае представителната демокрация в България. Българските граждани нямат интерес от това. Призовавам всички народни представители да участват активно в оставащите заседания на Народното събрание, защото парламентарното управление няма алтернатива в демократична България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!