Борисов проговори: Единственият шанс да се случи нещо добро е да подкрепим мандата на ПП-ДБ

Йорданка Веселинова 22 май 2023 в 18:30 8492 14

Архив

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Бойко Борисов

Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на заседание на парламентарната група, което се излъчваше на живо във Фейсбук.

Борисов заяви, че решението да се откажат от първия мандат е било "много трудно", но в сегашната ситуация най-правилното било да се подкрепи вторият мандат на ПП-ДБ:

"Да, принадлежеше ни първият мандат. Но по-важно ли е егото на Мария Габриел, или моето, или Вашето от стабилността на България?", запита риторично той.

По думите му сега е по-важно да има редовен кабинет, дори и това да значи подкрепата за ГЕРБ да се срине до 5-6%.

"Ако аз и Кирил загубим, няма да е фатално. Ние може да не се разбираме, ние може да не се понасяме, но сега е шансът."

Борисов благодари на ИТН и ДПС, че се ангажирали с правителството, но не на всяка цена. Според него преговорите с тези две политически сили били "прекрасни". Но шанс за правителство с първия мандат, без да има обвинения в задкулисие нямало:

"Пет ангели да слязат от небето, от 116 да станат до 121 - аз мога отсега да ви напиша заглавията: "Купиха", "Продадоха се", "Уйдурма."

Борисов съобщи, че днес е имало среща между Христо Иванов и ДПС за конституционната реформа. И добави, че ПП-ДБ са поставили като условие промяна в Изборния кодекс и връщане на машинното гласуване. От думите му обаче стана ясно, че се обсъжда какви да са машините и по-конкретно - дали да не се заложи на сканиращите устройства, които ДПС предложи в 48-ото НС. Поръчката на нов тип машини обаче поставя въпроса какво ще се случи със старите, за които от държавната хазна бяха отделени милиони. Освен това ако се направи поръчка на нови устройства - то заради сроковете на местните избори можем да останем изобщо без машинно гласуване.

Мария Габриел, номинирана за премиер с първия мандат и бъдещ ротационен министър-председател в кабинета между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, добави, че разговорите с Николай Денков били полезни и днес направили "историческо съвместно изявление". Точно час преди да върне мандата Габриел и Денков дадоха брифинг в парламента, по време на който потвърдиха, че Денков и Габриел ще се редуват като премиер и вицепремиер.

"Вторият мандат ще бъде национален. Този мандат ще служи за излъчването на правителство, около което да застане конституционно мнозинство", изтъкна Габриел.

И съобщи, че по време на 9-те месеца в рамките на ротацията в кабинета ще има само по един вицепремиер - или Николай Денков, или Мария Габриел. Тя заяви, че очаква подкрепа от всички лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2020

14

donyo

24.05 2023 в 09:06

Проговорил. Че досега да не би да е бил ням? Продъни ми ушите с това "Кирил Петков, Асен Василев; Кирил Петков, Асен Василев"...

2020

12

donyo

23.05 2023 в 07:59

Да одобриш "счупването" на държавата и мин фин Асен Василев??? Бая чукане на канчето е паднало. Ами онова кресливо хасковче ,"специалист" по всичко, къде го скри?

865

11

Constanza

23.05 2023 в 01:20

Трудно ми е да повярвам в добрите му намерения.

345

10

Джендо Джедев

23.05 2023 в 00:50

Спиртосан,

Пиши едно "Да живее Възраждане!" и си лягай, пиян си! А, да, и си тресни 9 плюсчета. Oh, wait, ти вече си си треснал... :D

924

7

Diogen

22.05 2023 в 22:16

Правете каквото е правилно, за да има най-сетне правителство. Само така руският агент провокатор Гадев ще бъде поставен на мястото му. Едва ли има друга фигура в историята на България която толкова целенасочено да е вредила на националните интереси. Предателството на руския човек $1 в България не трябва да остане безнаказано!

11300

6

yoghurt

22.05 2023 в 21:21

Добре, добре. Не са му отровили усета лакеите. Знае какво да каже човека. Предстои да видим театър ли е, дали липсата на ДПС от години насам в управлението ще се отрази положително и прочее. Имат соволен кворум, ако сега ГЕРБ не изчистят имиджа си чрез доверие в ПП-ДБ са мъртви.

2073

5

Johnny B Goode

22.05 2023 в 20:50

И да подкрепите, и да не подкрепите, бай Ставри ви чака.