Лорер: През годините ГЕРБ не са имали друг план, освен да санират

OFFNews 16 ноември 2022 в 10:05 1203 1

Лорер

Снимка БТА

Даниел Лорер

През всичките тези години на управление ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с представители на Европейската комисия на разговорите вчера. Всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото, обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер пред БНТ. 

Вчера ГЕРБ се опита да заглуши представителите на ПП, които дадоха пресконференция след среща с ръководителката на работната група за възстановяване и устойчивост на ЕК Селин Гауер и устроиха истински цирк в парламента. Двете партии си обещаха никога да не подкрепят мандат на другата.

Лорер категорично отрече ЕК да притиска България за затваряне на ТЕЦ-ове и напомни, че става дума за намаляване на вредните емисии.

"Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече - през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него - нищо, освен саниране", изтъкна Даниел Лорер.

По думите му ПП никога не е давала обещание за затварянето на централи, а ограничаването на вредните емисии може да стане с "намаляване на количеството работа, което те вършат сезонно". 

Той отново подчерта, че ще бъдат конструктивни и че са готови да водят разговори с всички партии, включително и с основния си опонент ГЕРБ. Днес в парламента от "Продължаваме Промяната" са поканили на разговори за бюджета за следващата година ДПС и "Български възход". Лорер обясни защо според тях е толкова важно да бъде внесен нов проектозакон за бюджета.

"Следващата година, която ни очаква, е различна от сегашната. Най-малкото икономическият растеж и инфлацията, които са определящи за това колко пари имаме и как ги харчим, догодина ще са различни. На нас ни се струва по-добре да направим нов бюджет, отколкото да кърпим стария. Това ще е упражнение по политическа дисциплина и ако можем да се съгласим с политически сили върху някои основни аспекти - колко да се вдигнат пенсиите, колко да е минималната работна заплата - това сериозно ще ограничи полето за предизборно наддаване", обясни Лорер.

Вчера ПП проведе среща по темата и с "Възраждане", на която отидоха само двама депутати, но не и ръководството на партията. Те поеха ангажимент да обсъдят в парламентарната си група всички опции и след това да излязат с решение дали ще подкрепят ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!