Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кунева: Европа е бавна. Да премисли и да приеме България в Шенген

OFFNews 23 ноември 2015 в 20:46 3130 7

При такъв натиск и миграционна криза да няма анализ на риска и предвиждане за опасността е непростимо. Няма 100 процента гаранции, но в ЕС трябва да има управление на риска. Европа е бавна. България е бавна, заяви пред БНТ вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Тя даде пример с директивата за пътниците в самолетите, която се подготвя 5-6 години и пак се възобновяват споровете около запазването и споделянето на данните за пътуващите.

Ние поставяме сигурността на първо място и точка – светът е друг и изисква от нас нови подходи, категорична бе Кунева, като напомни, че след 11 септември, преди 14 години, САЩ са въвели съвсем нови мерки за сигурност на пътниците в самолетите и по летищата и са организирали всеобхватна администрация по сигурността.

Кунева посочи като втори сектор, където трябва да се ускорят решенията, киберсигурността - тя призова да се ползва най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационните технологии.

Нападенията вече не са по конвенционален път - с танкове, самолети, а през интернет и комуникациите. Границите на личното пространство вече са различни, защото битката е различна. Тази война цели да унищожи нашия свят, нищо по-малко, и заплахите няма да спрат. Затова трябва да се разбиват мрежите им, да пазим хората, данните да не попадат в лоши ръце, а различните групи от обществото да не се чувстват изолирани и отчуждени, за да не изпадат, категорична бе Кунева.

Тя допълни, че след нападението над „Шарли Ебдо” Франция е приела 10 стъпки за увеличаване на сигурността, а България е настоявала за влизане в Шенген.

Нашето членство усилва Шенгенското пространство, това е зона за сигурност и сега се видя колко е несъстоятелен аргументът да се обвързва членството в Шенген със съдебната реформа у нас, каза тя.

Кунева определи като неприемлива тезата на някои страни България и Румъния да изпълняват същите изисквания като шенгенските членове, но да нямат достъп до Шенгенската информационна система.

Вицепремерът каза, че България ще продължи да настоява да се преразгледат позициите и да бъдем приети в Шенген ускорено.

Тя коментира, че корупцията поставя на изпитания и системата за сигурност, както и всяка друга и съобщи, че текстът за антикорупционния закон е готов и започват политически консултации с парламентарните групи, след които ще информира кабинета за готовността на партиите по закона.

Попитана за неподписаните сигнали, Кунева каза, че ще се засили доказателствената част, че сигналът не е клевета, че могат да се вземат директно текстовете, валидни за прокуратурата, за започване на предварителна проверка, както и да се ползват готовите модели от НАП и Митниците, които също работят по анонимни сигнали.

Нашата логика е, че щом едни български гражданин може да подава анонимно сигнал в ОЛАФ, трябва да може да подава и у нас, както сега може за НАП и Митниците, каза Кунева, като добави, че ако това не се приеме като политическо решение, просто ще се натовари повече ОЛАФ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews