Quantcast

Кунева: Бдителност, не страх от терористите

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2015 в 11:48 2386 4

В сигурността нама алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по БНТ.

По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва да се концентрират инвестиции на сигурност, каза още тя.

По отношение на атентатите в Париж Кунева беше категорична, че Европа не трябва да се подава на страха. Това е целта на терористите - да променят дневния ред и да насаждат страх. Да, ние - и като правителство, и като граждани, трябва да бъдем готови с повече бдителност, но не бива да се страхуваме до парализа и да предаваме ценностите си.

По думите й ЕС умее да устоява на кризи, защото самата е създадена от кризата на втората Световна война. Всяка криза е различна, финансовата криза промени структурата на европейското общество, остави много хора отчаяни и безработни, а това ражда радикализъм, коментира Кунева. В сегашната криза трябва да намерим баланса между сигурността и запазването на ценностите си, като свобода и демокрация, каза вицепремиерът и посочи, че задача номер едно в момента е засилването на сигурността.

Тя призова да не се слага знак на равенство между исляма и тероризма, защото това ще създаде противопоставяне в сърцето на Европа, а именно това е, което искат екстремистите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.11 2015 в 17:51

Тая дърта пачавра да мълчи, всички терористи на света не са донесли повече разруха и нищета на България от тая хлевоуста, червена брантия.

15.11 2015 в 13:36

Червената кукувица се опитва отново да бъде на всяко гърне мерудия.

Що не вземе да си затвори прибора за говерене?

15.11 2015 в 12:44

Таа па, що не се скрие? Като плещеше глупости за "бежанците", пак си беше същото тъпо..

15.11 2015 в 12:05

нашто "лидер" до едно жалки.