Костов: Либерална Европа е безпомощна пред Путин и мигрантите

Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, смята Костов

OFFNews 29 януари 2017 в 19:14 25919 28

Не трябва да се правят лекомислено референдуми по важни въпроси. Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция.

Това заяви пред bTV бившият премиер Иван Костов. 

"Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация", коментира Костов.

Той е категоричен, че политическата система у нас не удовлетворява хората и институциите имат нужда от реформа. 

Костов даде за пример прокуратурата. „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората, след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

Иван Костов коментира и избора на Румен Радев за президент и възможността за увеличаване на руското влияние в България. 

По време на предизборната кампания анализ на Костов постави Радев на второ място по повтаряне на руски пропагандни тези. 

Привържениците на влиянието на Путин трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат, посочи той, като даде пример с „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", подчерта Костов.

Помолен да коментира новите партии, които се появяват в дясно - партиите на Радан Кънев и на Христо Иванов, Костов заяви, че се е отказал да коментира политически теми, понеже 23 години е очернян с опит да му се затвори устата. 

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Това се случва дори и с протестите. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", категоричен е Костов. 

Той допълни, че освен Росен Плевнелиев, нито един политик не е защитил евроатлантическата кауза, което по думите му се дължи на страх.

"Мълчат и от дясно, мълчат и от ляво, и от центъра. Защо мълчат, защо са обзети от този страх. Как може толкова страхливи хора да отидат в политиката?", каза бившият премиер.

Костов подчерта, че политиката е за смелите, защото е тежък сблъсък на характери и търсене на компромиси, за което се иска кураж, като призова в парламента да не влизат хора, които искат да бъдат "мъртви души" или "машинки за гласуване". 

Въпрос за оттеглилите се от политиката имена у нас, в рамките на който бяха споменати и имената на Ахмед Доган и Георги Първанов, обиди Костов, който заяви, че не иска името му да се споменава наред с другите двама. 

"Не искам името ми да бъде поставено редом с тези имена, нямам нищо общо с тези хора. Не считам, че са допринесли за това, което е България в момента. Ако са допринесли, са допринесли със съпротивата си, това, че направиха задачата много по-тежка. Едни градихме, други разграждаха", категоричен е Иван Костов.

Той коментира и изборите в САЩ и Европа. 

"Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология, особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства – пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм, пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства", смята Костов.

Експремиерът е категоричен, че тази слабост води до упадък и до нарастване на неравенството. 

"Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство", каза той. 

По думите му Доналд Тръмп прилага неоконсервативна политика, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано, прилагат се и в Европа, особено в Източна Европа, а ние сме първите, направили ограда на границата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

35

neverland

31.01 2017 в 09:40

#News
Така е :(

25665

33

Victimized

30.01 2017 в 23:05

А относно неприязънта към дясната идея и Костов, те са неразривно свързани. Костов унищожи тази "дясна идея", защото егото му го накара да се разсърди на хората които не го избраха втори път. А те хората тогава тъкмо прохождаха в тази демокрация,не знаеха всичко което се знае сега за приватизацията, ако знаеха, щеше да загуби още по-грандиозно. Това, че се скри и не говори няколко години, го нарежда плътно до Бибитко по арогантност и егоцентричност. За това което е виновен е виновен и няма две мнения. Путин не беше никой когато Костов управлява, срещу кого се бори тогава? Русия бе в същите пост-приватизационни руини като България, срещу кого се бори той тогава? Онази червена мафия е същата на която западните служби, МВФ и световната банка наредиха кой какво ще приватизира, по-модела разработен от тях. Те имаха ли изгода от силна пост-комунистична източна Европа, или имаха нужда от държави преживяли дълги и мъчителни преходи, събирайки трохите на западния капитализъм?

25665

32

Victimized

30.01 2017 в 22:52

"Да! Истина е, че Костов приватизира Мариците 1и3, защото след пълният крах на държавата при Виденов Мариците или трябваше да бъдат закрити, заради несъответствието им с екологичните норми на ЕС или да бъдат реновирани"

Върви до Гълъбово да те информират местните за това колко е чист въздуха и за това колко са им "американски" заплатите. А те цените на тока нека да са както са в цял свят, ние винаги плащаме каквото плащат всички, но взимаме тройно по малко.

"Или, според вас, наред с пълната разруха в която Костов пое страната трябваше да закрие и Мриците, които единствени в страната работят със собствен ресурс,"

Като са бачкали на собствен ресурс защо са продадени на безценица?

" Прави ми впечатление, че масово пишещите, а и гласуващите тук не харесват нито една от дясно ориентираните формации,мразят Костов, Радан и реформаторите, като единствено снизходителни са към ГЕРБ"

С грешно впечатление си, мразя почти всички политици, някой повече и цвета им в случая не е от значение.


12236

31

News

30.01 2017 в 22:01

А бе, откакто в този форум се поиска регистрация изведнъж стана ясно, че най-редовните му посетите нямат нищо общо с никакви десни ценности - нито консервативни, нито либерални?! Прави ми впечатление, че масово пишещите, а и гласуващите тук не харесват нито една от дясно ориентираните формации,мразят Костов, Радан и реформаторите, като единствено снизходителни са към ГЕРБ, които аз пък считам за изкуствено нарочени за дясна партия - т.е. изкуствено организиран проект, на базата на стари комунистически кадри, за да бъде контролирано дясното! И тъй-като не понасям да бъда манипулирана, вече се замислям дали да не извадя от списъка на сайтовете, които следя името на Офнюз, защото от стар опит знам, че каквито са читателите, такива са и работодателите на съответното издание! И като се замисля - Офнюз преди две години всъщност безкритично подкрепяха "протестите на народа" срещу Орешарски, които ни върнаха на власт отново милиционерската партия на Бойко!А беше толкова ясно, че именно това щ

8957

28

sinia sova

30.01 2017 в 15:38

*24-Договорите за Мариците бяха"оплескани"-първо от милко ковачев ,после от мирослав севлиевски и накрая окпнчателно оплескани от руменчо оФчаров!...Не пиши лъжи и глупости!

42249

27

Denis Rizanov

30.01 2017 в 14:59

Тези доводи за Нефтохим-Бургас и БГА Балкан в сила ли са? Какво пише в опорките?
Знаеш ли кога влезе в действие "модернизираната" мощност на Марица 1? Само за протокола.

12236

26

News

30.01 2017 в 14:04

Защото тези средства, АКО БЪДАТ ПРИЗНАТИ КАТО ДЕЙСТВИТЕЛНО ВЛОЖЕНИ В РЕНОВИРАНЕТО, грубо казано разделени на срока, за който трябва да се възстановят на инвеститора ще определят цената на откупуваната енергия. Така е по цял свят, по същата схема в момента в Англия ще бъдат построени два нови ядрени ртеактора. Е, да попитам тогава: КОЙ ПРИЗНА РАЗХОДИТЕ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ, като тя бе направена след като Костов излезе от властта?! Или, според вас, наред с пълната разруха в която Костов пое страната трябваше да закрие и Мриците, които единствени в страната работят със собствен ресурс, та и 10-15 хиляди минжори да останат и те без работа?!