Отстраненият от ВАС Румен Томов ще се кандидатира отново за кмет на Благоевград

OFFNews 16 април 2021 в 16:09 1994 0

Благоевградският кмет Румен Томов, който бе отстранен от поста от Върховния административен съд, има намерение да се кандидатира отново. 

"Отиваме на избори. Аз съответно ще се кандидатирам отново", каза той, цитиран от БНР.

Преди два дни ВАС взе окончателно решение, с което потвърди становището на Общинската избирателна комисия за прекратяване на правомощията на Томов като градоначалник. Провинението му е, че е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от Търговския регистър след избирането му за кмет.  

Днес Томов се оплака, че в момента работата на общината е блокирана. Той бе категоричен, че не е нарушил закона, тъй като е направил необходимото за заличаване на едноличната си фирма и себе си като неин собственик.

"Решението не е съобразено със становището на Конституционния съд във връзка с моя казус, в което се казва, че нормата не е императивна. В решението на ВАС се цитира, че нормата е императивна, което е изключително странно", коментира Томов.

А дейността на общината е блокирана, защото не е имал време дори да издаде заповед на някой от заместниците си да придвижва и разписва документите.

"Те не са упълномощени, тъй като аз не съм на тази длъжност. Това ще доведе до определени трусове в близките дни. В момента деловодството е спряло", заяви бившият кмет.

В края на идната седмица Общинският съвет на Благоевград ще избере временен градоначалник до провеждането на частични избори, които президентът трябва да насрочи, след като бъде уведомен от ЦИК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!