Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

ВАС прекрати правомощията на благоевградския кмет

OFFNews 14 април 2021 в 17:41 3375 0

ВАС прекрати предсрочно правомощията на благоевградския кмет Румен Томов. Решението на съда е окончателно.

Следващата стъпка е насрочване на частични избори за кмет на областния център.

Сагата с градоначалника на Благоевград започна преди повече от година. През септември 2020 г. Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на ВАС и на 63-ма депутати от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Малко по рано - през юли, ВАС спря производството по делото до произнасянето на КС. 

Делото във ВАС бе образувано по касационна жалба на кмета на Община Благоевград Румен Томов срещу решение от 21 май 2020 г. на Административен съд Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу определение на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет.

На 11 май 2020 г. ОИК реши да не обжалва определението на Административния съд в града и така отпадна решението за отстраняването на Румен Томов от поста. Причината, че той е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от Търговския регистър след избирането му за градоначалник.

За това нарушение сигнализира дотогавашният кмет Атанас Камбитов след проверка в регистъра.

ОИК прекрати предсрочно правомощията му като кмет след решение на ВАС. Томов обаче пусна жалба в съда, че с това решение се нарушават правата му. Съдът пък спря определението на ОИК до гледането на делото по същество.

Румен Томов се яви на кметските избори като независим с подкрепата на БСП.

Днес за окончателното решение на ВАС потвърди председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров, цитиран от БНР.

"Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия, а ние имаме задължение да уведомим ЦИК, за да дадат на президента предложение за дата на изборите", обясни адв. Бусаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови