Кирил Петков: Няма да има страшен сценарий след мораториума

Тази ера свърши, оттук нататък през пълна прозрачност и през много добър контрол нещата ще се случват по различен начин, заяви той по темата за Булгаргаз

OFFNews 16 януари 2022 в 13:07 4434 5

Снимка Министерски съвет

Не са се образували дисбаланси, които да избият след края на мораториума, заяви днес в интервю за БНР министър-председателят Кирил Петков. По думите му опорните точки на различни говорители по тази тема ще бъдат разбити, когато се види, че „няма такива страшни сценарии“.

Според Петков от ГЕРБ се създават нагласи и паника, че цените на тока и газа са извън контрол. Той увери, че пакет от близо милиард и половина лева ще влезе в подкрепа на бизнесите и ЕРП.

Мантрата, че като падне мораториумът, цените ще скочат до небето, премиерът определи като „чиста пропаганда и глупости“.

„Темата се използва, за да се предизвика чувство, че правителството не си върши добре работата. Сметките ще покажат.“

„Всичко е под контрол“, заяви Кирил Петков.

"В момента се води пълно разследване в "Булгаргаз" и всякакви злоупотреби, които са се случвали, ако са се случвали, ще бъдат изкарани наяве. Надявам се, че той самият не е участвал в някакъв вид бизнес, свързан с тях" - така премиерът отговори на отправените му по-рано в ефира упреци от страна на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Според Добрев атаките срещу "Булгаргаз" целят дружеството да бъде разделено и да бъдат вкарани посредници в доставката на газ, които да са свързани с управляващите, за да си разпределят печалбите.

"Мога да уверя всички, които до този момент са се надявали на някакъв вид печалба за работата си в "Булгаргаз", че тази ера свърши и оттук нататък през пълна прозрачност и през много добър контрол нещата ще се случват по различен начин", заяви Петков.

„Булгаргаз“ нито ще бъде разделян, нито нещо ще се случи на фирмата, заяви министър-председателят. По думите му „начинът на управление ще има само една цел – да максимизира най-доброто, което тя може да направи за цените на газа в България“.

Един от първите закони, които ще влязат за обсъждане, е този за КПКОНПИ, отбеляза още премиерът. И добави: „Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си позволи да прави нерегламентирани действия на корупция, независимо от коя част на властта са те. Нещата, които ще се случват и в трите власти, ще бъдат обект на внимателно анализиране и потенциално разследване, ако има сигнали за корупция.“

В момента се мисли върху сценарии и механизми в посока „да няма човек, включително г-н Гешев, който да чувства, че никой не може да го разследва, ако направи или има информация, че е направил незаконни действия“, обяви Кирил Петков.

Премиерът каза още, че се подготвят промени, с които да стане възможно разследването на главния прокурор:

„Да се заложи сега в Плана за възстановяване това, което Европейската комисия отдавна е искала - да няма човек, който само Господ да бъде над него, ще се предложи механизъм, който дори самият главен прокурор при провинения да може да бъде разследван. В момента мислим сценарии, които да не включват просто друг прокурор, защото там има конфликт на интереси, мислим вариант, където може би да бъде потенциално съдия, който да вземе временната роля на прокурор“.

Според Кирил Петков най-правилно е ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да съкрати срока за напускане на поста - 1 март, защото след отнемане на достъпа му до секретна информация той не може да си върши работата.

„След, мисля, първия период за обжалване той вече няма да има право на достъп до класифицирана информация, което до голяма степен маха възможността той да управлява комисията по надлежен ред“.

Все още няма име за нов председател на КПКОНПИ, стана ясно от интервюто.

Петков коментира и протестите срещи пандемичните мерки.

„Нашите врати винаги са отворени за дискусия. Винаги може да се научи нещо повече. Най-лошото, което може да се случи е, когато група хора се игнорират, капсуловат и започнат да стават агресивни. (...) Тази платформа ще даде възможност на тези хора да кажат своите виждания. Тя е консултативна. Аз искам да влезем в този диалог с хората, които не вярват във ваксини. Да се случи на база експертни мнения. Ако има аргумент, базиран на данни, ние винаги сме готови да го чуем. Отваряме диалога за съществени аргументи. В първата дискусия имаше добра посока – да се следи капацитета на леглата с кислород“, каза той.

"Като министър-председател въобще не ме е страх от никакви протести и от никакви хора да влизат където си искат", подчерта Петков и декларира готовност пръв да слезе при протестиращите, ако дойдат пред Министерския съвет.

„Ако някой си мисли, че с някакви заплахи ще постигне нещо, това няма да е при нашето правителство“, добави министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

16.01 2022 в 20:29

Що? Ще сложите мораториум и на страшните сценарии ли?

22547

4

dolivo

16.01 2022 в 18:53

ау че невъзпитани сте с тез нападки.

човека казва точно което трябва да се случи!

чакаме резултати