Каракачанов продължава да крие кой усвоява 100 млн. лв. в очакване на новите F-16

Георги А. Ангелов 03 декември 2020 в 17:45 6857 0

Снимка Снимка Боян Георгиев

Министерството на отбраната продължава да крие и да не дава информация как се усвяват 100-те милиона лева, които кабинетът отпусна за изграждане на инфраструктурата в базата в Граф Игнатиево за новите изтребители F-16. Както OFFNews писа поне първата част от парите ще бъдат усвоени без да се обявяват истински обществени поръчки , а фирмите избрани да строят и да доставят оборудването остава строго пазена тайна.

Министерството на отбраната не отговори по същество на въпроси на OFFNews зададени по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) за това колко договора и с кои фирми са подписани, като се позова на търговска тайна. От отговора става ясно, че към 26 ноември Министерството на отбраната има сключени договори за 14,8 млн. лв., но отказва подробности за договорите и изпълнителите, тъй като се засягали интересите на трети лица, които изрично отказали “предоставянето на исканата обществена информация”. Отговорът е подписан от заместник-министъра на отраната Атанас Запрянов. Той се позовава на чл. 37, an. 1, т. 2., в която като основание за отказ до обществена информация е записано - “достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес”. Явно Запрянов и политическото ръководство на Министерството на отбраната смятат, че начинът по който ще бъдат похарчени тези 100 млн, лв. не заслужава общественият интерес.

Историята с криенето на информация има и продължение. Самият министър на отбраната Красимир Каракачанов отказва същата информация - за вече сключените договори на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, който е член на комисията по отбрана. Аргументът му, който е описан в отговор на въпрос, зададен по правилата на парламентарен контрол е, че тази информация вече е искана по ЗДОИ (от OFFNews вероятно) и е отказана, тъй като се засягали интересите на трети лица и за това отговор няма да бъде даден и на депутатът от управляващата партия. Датата на отговора е 2 декември 2020 г.

Министерството на отбраната възлага обществени поръчки за изграждане на нови сгради и съоръжения, и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево по реда на част четвърта „Специални правила при възлагане на обществени поръчки в областите отбрана и сигурност” от Закона за обществените поръчки. Тази вратичка в закона беше направена от парламента в началото на миналата година. Според поправката, без открита обществена поръчка може да се възлагат договори в областите отбрана и сигурност до 837 000 лв. - “за доставки на чувствително оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за него” и 10 000 000 лв. - “за строителство”. Тези договори могат да се възлагат директно, като възложителите са длъжни да сключат писмен договор. “Съгласно горепосочените разпоредби не е налице задължение възложителят да публикува информация за възложените поръчки в Регистъра на обществените поръчки, поддържан от Агенцията по обществени поръчки”, твърди Каракачанов.

В отговора си до Христо Гаджев Каракачанов пише за останалите проекти, които ще бъдат възлагани през следващата година, че са в процес на планиране. Според наши източници почти всички фирми, които ще работят на базата на която ще бъдат дислоцирани новите многоцелеви изтребители са вече определени и договорите ще бъдат подписани до края на мандата на това правителство. 

Предвидените за изграждане нови сгради и съоръжения представляват хангари за обслужване и ремонт на самолет F-16 Block 70, лаборатории, работилници, складове, тренажорен комплекс и др. Предвидено е и обособяването на район за оперативна подготовка на самолет F-16 Block 70 с осем броя укрития, с площадки за маневриране и пътеки за рулиране. Ще бъде извършена модернизация на пистата за излитане и кацане, рулевите пътеки, обслужващите пътища и периметровата ограда на войсковия район.

Въпреки, че отговора на Каракачанов към Гаджев информация по същество липсва, голяма част от текста изобилства от уверения, че в повереното му министерство се спазват всички законови правила, изборът на фирми се прави на база техническите им и професионарни способности и при строг контрол в полза на обществения интерес, а в МО действал стриктен антикорупционен план

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови