Калфин иска обяснение от Горанов за новия заем от 16 млрд лева

Offnews 14 февруари 2015 в 14:10 5355 2

Ивайло Калфин

Дали да се вземе нов заем от 16 млрд. лева - това е преценка на министъра на финансите. Така вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира в ефира на Дарик решението на кабинета да изтегли нов заем.

По думите му министър Горанов все пак трябва да даде повече обяснения.

„Част от заема отива за изплащане на вече взети задължения, на които им излиза падежът - 2/3. Другата 1/3 е за покриване на дефицита", разясни Калфин.

Социалният министър подчерта, че АБВ е поискала да бъде направен точен разчет за заема, написана е и много висока лихва: "Гласувах го в Министерски съвет, защото там има повече доверие, но ПГ не прави това, което прави министърът".

Вицепремиерът каза, че още през декември е взето решение за т. нар. мостов заем „без цялата процедура, тъй като през януари имаше голямо плащане по държавния дълг. Даде се предварително финансиране, за да можем да поемем това плащане. Сега върви нормалната процедура за отпускане на заем, която минава и през парламента".

За пенсионната реформа все още има различия относно възрастта за пенсионира, заяви още Ивайло Калфин.

„Имаме една пенсионна система, която всички казват, че не работи добре. Знае се какво трябва да се направи - пенсионната система трябва да е по-независима, да има възможност да осигурява по-добри пенсии, трябва да бъде дългосрочна. Всеки трябва да направи някаква отстъпка. Тук се включва възраст за пенсиониране, стаж, категорийни работници, осигурителни вноски. Не може който и да е от участниците - синдикалните партньори, политическите партии - да каже, че това няма да се променя, защото тогава няма как да се постигне баланс", коментира още социалният министър по повод преговорите между синдикати, работодатели и държавата. Според него не е вярно, че правителството се съобразява само с работниците, при положение че данъците за бизнеса са толкова ниски.

По думите му няма смисъл синдикати и работодатели да правят протести.

„Според закона в момента през 2017 г. ще има скок на осигуровките с 2%. Вместо това предлагам по-плавно увеличение - с 0.5% на година, което за 11 години ще представлява увеличение от 4.5%. Това ще доведе над 1 млрд. лв. в системата през следващите шест години, без работодателите да го усетят". Така Ивайло Калфин защити предложението си за промяна в пенсионната система.

Според изчисленията на социалното министерство плавното увеличение означава добавяне на 10 стотинки на ден за всеки служител за осигуровки, или 3 лева на месец на 1000 лева заплата. По думите на Калфин това едва ли ще представлява тежест за работодателите и е за предпочитане пред "скоковото увеличение".

Друга част от идеите на министъра са пренасочването на социалните помощи и диференцирането на помощта за майките. "Средствата за социално подпомагане трябва да отиват при хората с най-ниски доходи", убеден е Ивайло Калфин. Колкото до майчинските надбавки, те трябва да се насочат към отговорните родители, а не към деца, раждащи деца или към гурбетчиите. "С 35 и 50 лв. не можеш да гледаш дете, но можем да ги накараме да са отговорни, да се грижат за детето", коментира той.

Според статистиката на ведомството в България има над 1000 майки под 16 години и още над 3500 от 16 до 18 г. Предложението е помощта за непълнолетните майки да е в натура под формата на пакети памперси и детски храни и заедно с това да се спира помощта за техните родители. Калфин коментира възраженията от ДПС, че това е дискриминация и раждането на деца в ранна възраст е културна особеност, като заяви, че това е проблем, срещу който партиите трябва да се обединят, а не да спорят.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че на 19 февруари ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!