Какво ще прави парламентарната комисия Магнитски

OFFNews 13 август 2021 в 09:08 1934 0

Снимка Getty Images

Първа жалба е постъпила в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите по закона "Магнитски". С какво ще се занимава тази комисия, чието пълно наименование е Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати на основание Глобалния закон "Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права?

Комисията бе създадена на 6 август и е със срок на действие 3 месеца. Неин председател е депутатът от Демократична България Надежда Йорданова, а в състава влизат общо 12 депутати.

Засега комисията не е провеждала заседания. Вече няколко засегнати (от американските санкции и от списъка на българското финансово министерство) декларираха желание да говорят пред нея, за да кажат защо според тях са неправилно санкционирани. Това са бизнесменът Васил Божков и собствениците на "Ефбет" Цветомир, Стефан и Боян Найденови.

Желаещите за изслушване вероятно ще се увеличат, защото до момента подадените възражения срещу двата списъка са няколко десетки, а нито едно лице или фирма не е извадено от списъците след жалба по съдебен или по институционален ред. Така комисията може не само да дискутира дали и как санкциите се спазват, а и се превръща в нов канал за възражения на онези, които се смятат за неправилно попаднали в черните списъци.

Медиите вече осветлиха няколко случая, от които е видно, че няма единно тълкуване за това кой и защо е санкциониран за "свързаност" с първите трима души в американския списък (Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков). Както е известно, дни след анонсирането им от САЩ, българското финансово министерство състави списък от фирми, свързани с Пеевски, Божков и Желязков. Съобщено бе, че в разширения списък на МФ са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ, като свързани лица. За свързани лица се смятат "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол" на фирми и организации, които са "притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години" от Божков, Пеевски и Желязков.

В жалбата си до парламентарната комисия, за която OFFNews съобщи, бизнесмените Цветомир и Стефан Найденови обаче сигнализират, че има необясними за тях изключения. Те цитират изключеното от редактирания вариант на черния списък дружество "Интралот" АД. В същото време, казват Найденови, техните имена са попаднали, въпреки че са прекратили бизнеса си с Божков още преди санкциите по Магнитски. В медиите бе цитиран и друг пример - на бившия вече собственик на "Олинеза" Александър Найденов, който излиза от дружеството преди повече от 5 години, но въпреки това е в списъка. Спекулативно се завъртяха и други имена на съдружници на уличените, които пък не са в нито един от вариантите на списъка.

Хронология на санкциите

На 2 юни Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков - и на 64 компании съгласно закона "Магнитски"

След обявяването на санкциите служебният кабинет сформира работна група с представители на НФ, НАП и ДАНС, която изготвя списък с компании и лица, свързани със санкционираните.

На 4 юни Националната агенция по приходите (НАП) публикува списък с компании, свързани със санкционираните лица по закона "Магнитски". Списъкът се състои от 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

На 9 юни НАП публикува нов, разширен черен списък на фирмите по закона Магнитски.

На 15 юни МФ публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. Към съобщението се посочва, че списъкът може да бъде и допълван, и коригиран.

В последната седмица на юни "Капитал" съобщава, че според съдебни източници подадените в съда жалби срещу включването в списъка на Министерския съвет са 37. Сред тях са притежаваната от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски "Интръст", както и фирми, свързани с Васил Божков, като "Евробет", "Еврофутбол", "Нове холдинг" и др. Има и една жалба от бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с първоначално наложени санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша