Из стенограмата на МС: За мантинелите, Шенген и мечтите на министрите

Юлиан Христов 05 декември 2014 в 11:45 5502 4

Министерски съвет

За какво служат мантинелите по пътищата, готова ли е България за Шенген и благодарностите на министри към финансовия министър Владислав Горанов са били част от темите в дневния ред на заседанието на правителството в сряда. 

Точка 18 от програмата на правителството в сряда е одобряване на българската позиция, която ще бъде заявена на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева обяснява на колегите си, че не трябва да спират да обясняват в Брюксел, че страната ни е готова за влизане в Шенген. 

Независимо с кой комисар говорите, с кой представител на Парламента, с кой ваш колега в различните Съвети, много ви моля да има задължително в точките ви, че сме технически готови за Шенген. 2009 г., 2011 г. сме имали безчет проверки, които показват че сме готови, изпълняваме Шенгенското законодателство и се държим като фактически член на Шенген. България и Румъния трябва да влязат заедно в Шенген. Не спираме съседите, но смятаме, че ние сме не по-малко готови от тях и няма пряка връзка между CVM-механизма и Шенген. Така че, отделянето на България би имало силно демотивиращ ефект за нас в светлината и на последните събития, за които премиерът е говорил тази сутрин в Парламента. Смятам, че би било много лош знак. Моля ви, навсякъде да го говорим това.

Премиерът Борисов се съгласява, като допълва, че тази позиция е заявявана многократно на всички ръководители в Европейската комисия и "оттам нататък е политическо решение". 

По време на обсъждането на проект на постановление за отпускане на допълнителни пари на министерствата от държавния резерв, които са за непредвидени и неотложни разходи, първа думата взима министър Лиляна Павлова. С решението се 13 млн. лв. на Регионалното министерство, които трябва да отидат за зимната подготовка на пътищата. Министър Павлова обяснява, че със средствата ще бъдат извършени аварийни ремонти по проходите и магистралите, сред които освен кърпенето на дупки, спада и ремонтът и подмяната на мантинели.

Премиерът Борисов заявява своята загриженост именно за мантинелите, от което тръгва разговор за състоянието и предназначението им и за това дали щетите се възстановяват на Пътната агенция: 

Бойко Борисов: (към Лиляна Павлова): Моля ти се – мантинелите.
Лиляна Павлова: Мантинелите ще можем само по магистралите в момента при зимни условия.
Бойко Борисов: Мантинелите са просто… Как карат тези хора! Сърцето ме боли – една здрава мантинела няма!
Бойко Борисов: Ние ги сменяме непрекъснато.
Владислав Горанов: Те затова са мантинели, въпросът е дали си възстановяват щетите на Пътната агенция.
Бойко Борисов: Те са затова, но през 50-100 метра са огънати, счупени или направо ги няма, размазани.
Владислав Горанов: Това им е работата, да ги има, за да не умират хората. Въпросът е дали си възстановяват парите.
Лиляна Павлова: Не винаги.

След краткия разговор следват благодарности на министри за отпуснатите средства. 

Първи думата взима правосъдният министър Христо Иванов, който изразява благодарност от името на Висшия съдебен съвет (ВСС) за отпуснати 10 млн. лв. за съдебната власт. След него се изказва земеделският министър Десислава Танева. За национални доплащания на животновъдите са отпуснати 65 млн. лв. от общо 70. Министър Танева обяснява, че за останалите 5 млн. лв. Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" ще вземе решение за отпускане на държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци. 

След нея благодарности изказва и Вежди Рашидов:

Тъй като колегите основателно благодариха на финансовия министър, аз, разбира се, много му благодаря. Благодаря много за разбирането, че наистина след дефицита декември месец българските творци могат да бъдат спокойни, че за Нова година ще се приберат с възнагражденията си в къщи.

Това негово изказване провокира премиера, който предлага на министрите да помечтаят колко хубаво би било, ако вместо за оздравяване на банките, правителството разполагаше с близо 3 млрд. лв. допълнително за министерствата: 

Представяте ли си, вместо два милиарда за КТБ и деветстотин милиона за другата банка, тези пари да ги бяхме разпределили върху бюджета на министерствата ви. Опитайте си, ето така, давам ви една минута да си помълчите и да си представите с близо три милиарда, сега все едно да ви кажа: три милиарда дайте да ги разпределим в министерствата. Малко да си помечтаем! Представяте ли си какво са ни причинили?

След това благодарности изказва и зам.-министърът по социалната политика Лазар Лазаров. Той обяснява, че с отпуснатите пари министерството ще може да покрие всички социални разплащания, с което да се гарантира "една поносима степен на социална закрила на българските граждани".

Зам.-министъра на външните работи Румен Александров също изказва благодарности за това, че с отпуснати на министерството допълнителни средства, ще се покрият неразплатени разходи за изборите в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови