Борисов за договора за "Южен поток" - от "не ми го дават" до "не съм го поискал"

Юлиан Христов 05 декември 2014 в 09:46 12668 22

Заседание на Министерски съвет

Снимка Сергей Антонов

Цялата документация по проекта "Южен поток" трябва да бъде предоставена на премиера Бойко Борисов днес. На последното заседание на правителството той е поискал от министъра на енергетиката Теменужка Петкова всички "договори, споразумения по „Южен поток“, да се спази всичко, което касае класифицирана информация, всичко, което има, но искам от „А“ до „Я“, става ясно от стенограмата на последното заседание на кабинета в сряда.

Въпреки, че самият той е имал участие в подписването на споразумения по проекта, включително и с Владимир Путин, Борисов иска да му бъде изготвено резюме, за да може да отговаря на депутатски питания:

...а не да „клепам с уши“ като Орешарски и да викам „не съм го чел“ или „не ми го дават“, което не ми отива. Но това беше истината и нямаше как да лъжа – ами не съм го поискал още. Петък, живот и здраве… Цялата информация ме интересува.

По въпроса за газопровода думата взима и вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева, която коментира внесения от нея доклад за позицията на страната ни на заседанието на Съвета на Европейския съюз на 9 декември, което е посветено на енергетиката. По обясненията ѝ тази позиция дава "отговор на много от несправедливите обвинения, които се отправят към България за спиране „по наша вина”, както се казва, за спиране на проекта „Южен поток”. На същата дата ще има и среща ЕК-Русия, за която единната позиция на България по "Южен поток" би пресякла всякакви спекулации.

Премиерът отговаря, че въпреки "очевидната ми конструктивност", която вече изглеждала и подозрителна за всички, не е успял да убеди парламента да гласува обща позиция. Борисов заявява, че очаква ЕК да постави на Гърция въпроса за спазване на европейското законодателство и при строежа на "така наречения хъб, който искат да правят". И допълва:

Ние до този момент не сме получили официално от Руска страна какво мислят за замразяването на проекта – спиране, продължаване, тъй като много процедури вървят. Освен това, в края на краищата Европейската комисия е поела преговорите и по-предишното правителство е делегирало тези права на комисаря Йотингер тогава, а сега на европейския комисар по енергетика, който да води от името на шестте държави, които са в проекта, общи преговори. 

Той призовава Кунева и министъра на икономиката Божидар Лукарски, който "още повече... е юрист и може да ги гледа и от двете страни", да изготвят ясна стратегия и позиция за срещата в понеделник. 

Но да подходите много отговорно, защото, ако се окаже, че поради липса на финансиране се спира потокът (има и такива твърдения), да не се окаже, че пак ще станем донор, както в другите проекти. Толкова са важни за България, че накрая вместо да печелим даваме огромни пари! Не искам това да се случи по наша вина. Затова в тази посока, господин Лукарски, те моля с едно око и чисто юридически да ги гледате нещата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!