Бойко Борисов: Най ни липсва оставката на Искров

Премиерът нарича Иван Искров "подуправител" на БНБ пред министрите си

Offnews 14 ноември 2014 в 12:17 9526 10

Снимка Сергей Антонов

Изходът от кризата с КТБ и съдбата на управителя на БНБ Иван Искров са част от темите, които министрите са обсъдили на извънредното заседание на правителството във вторник. Това става ясно от стенограмата на заседанието от 11 ноември, на което беше разгледана актуализацията на бюджета за 2014 година.

След като финансовият министър Владислав Горанов обяснява необходимостта от промени в Закона за гарантиране на влоговете и Закона за банковата несъстоятелност, отношение по темата взима вицепремиерът Ивайло Калфин, който предлага да се направи преглед на Закона за банките.

БНБ непрекъснато се правеше на разсеяна, защото ѝ липсвал закон за спешно изплащане на депозитите, после ѝ липсвал закон за отделянето на добрите от лошите активи, после й липсвало не знам какво… Мисля, че трябва да се направи цялостен преглед, за да не се повтаря по подобен начин управлението на банките в криза, коментира Калфин.

В отговор премиерът Борисов обяснява, че законът е добър, но трябва да се смени управителят на БНБ.

Господин Калфин, това, което най ни липсва е оставката на Искров, подуправителя, това е, което най ни липсва. Не мога да си обясня, че продължава да не я депозира в парламента, след като аз не знам една политическа партия да е казала, че стои зад него. С една дума, избирането по процедура на нов управител рязко ще подобри репутацията и по всичките тези теми, по които Вие правилно задавате риторични въпроси да не се допусне пак, просто нямаше да се случи, казва той.

Борисов обяснява още, че ако БНБ се е намесила навреме, е могла да спаси КТБ още на първата седмица.

„Как ние сега взимаме дълг на практика, за да подкрепим една банка и ние знаем, че го правим абсолютно съзнателно, публично, заради вложителите на банката, за да има стабилност на банковата система. То е могло в тази седмица тогавашните, експериментът „Орешарски“ и Чобанов, да съберат по същия начин Министерския съвет, да извадят половин милиард, един милиард, да подкрепят банката, да я преструктурират на добра и лоша – това, което е правено стотици пъти и дори публиката, вложителите, ние самите нямаше… Сътресения в банки има навсякъде в света. Това струва 2 милиарда, а Вие виждате тук, че за 2 милиона правосъдният министър се гърчи човекът как да си ги поиска“, пояснява Борисов и казва, че законови промени ще бъдат подкрепени, но това няма да промени ниската репутация на БНБ.

Борисов казва също, че вместо да му "обясняват кога е расла и кога не е порасла" КТБ, опонентите му да се замислят за това, че при предишното управление на ГЕРБ са растели всички банки, "за да не се срутят в най-тежката криза":

То и законът сега им позволяваше да спасят банката, да не се допусне това. Законът им е дал възможност да не се доведе до това. Като виждат, че се вдигат лихви, БНБ е тази, която вика шефа и пита за какво са толкова високи лихвите – да ти видя кредитния портфейл, да видя какво има вътре. Няма да се допусне. Аз съм съгласен, че ако за този грабеж няма осъдени, ако всичко това, което казвам, е направено… Защото ние взимаме решение днес и парламентът съм сигурен, че ще го подкрепи и то от всички партии – да подкрепим банковата система с тези близо 900 милиона. Сигурни сме не за друго, защото всички съзнават, че държавата е длъжна да запази вложителите. Те да са го направили същото, а не да обясняват кога е расла и кога не е порасла. При мен растяха всички банки и ние ги подкрепяхме, за да не се срутят в най-тежката криза. Но аз и в парламента го казах – това Дянков не можеше да го допусне никога. Просто щеше Искров да го изяде с парцалите и нямаше да му даде да го направи. С всичките си минуси, които публично сме си ги признали. Но в това отношение беше изключително стриктен и нямаше да се случи това. И то и затова не се случваше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!