Иван Калчев: Защо гласувах Зелено движение да напусне ПП-ДБ

Иван Калчев 16 април 2024 в 13:30 4649 13

Иван Калчев

Снимка БГНЕС

Историята, за съжаление, вместо да служи за урок, има свойството да се повтаря. Рядко в детайлите, често в общата картина, и винаги - като фарс или гротеска. 

Политическият инстинкт ми казва, че (и за още по-голямо съжаление) световната история на XXI век се очертава да повтори тази на XX-ия: предстоят ни десетилетия на кризи, войни и диктатури и на упадък на демокрацията, морала, ценностите и грамотността. 

В България не сме се върнали чак с век назад, а само с десетилетие. Протестната вълна е отминала и обществената енергия е намаляла, съдебната реформа се е провалила, Борисов и Пеевски са победили, демократичното обединение се пренарежда - някои отиват след тиренцето на ГЕРБ, някои избират постовете и облагите (или се пречупват от заплахите), трети избират достойнството пред унижението, останалите продължават по инерция, но с угаснал двигател. 

Лидерите на демократични и реформаторски партии дължат на избирателя си (заедно с други неща) честност. Освен това е важно с времето да натрупват политически усет. И тъмната страна на политиката се бори чрез осветяване, а не отвътре. Няма как де биеш Буда и Шиши в тяхната игра на тайни договорки, които после се представят като политики.

С извинение за руския ми - про...хме и конституцията, и съдебната реформа. Демократичният избирател очакваше да премахнем изобщо позицията на главния прокурор, а не да сменим един с друг и да създаваме "прокурор за разследване на главния прокурор", нито прокурор за разследване на прокурора за раследване на главния прокурор. Няма значение кой е на върха на купчината, абсолютната власт развращава абсолютно. А знаете ли, че частният наказателен иск е присъствал в най-първата програма на Зелено движение (тогава под старото си име), години преди Кристиан Таков да заговори за приватизация на обвинението? 

Демократичният избирател очакваше да премахнем изобщо служебните правителства, защото за тях никоя партия не носи политическа отговорност. Вместо това ги подарихме на ГЕРБ, и то по такъв начин, че и президентът да не носи отговорност. Без служебни правителства правителството в оставка продължава до съставянето на ново и политическата сила, която го е излъчила си понася ефектите от провежданите политики по най-директния начин - на изборите. 

Демократичният избирател очакваше честност при издигането на министри и прозрачни процедури при попълването на регулаторите, вместо това получи Калин Стоянов и Десислава Атанасова.

Като стана въпрос за регулатори - очаквахме и Кошлуков да стане само зрител на БНТ, и Волгин да излъчва само в Тикток, и да разберем кой в ДАНС контролира българския Фейсбук. А едно време България беше сред страните с най-бърз (ама и евтин) интернет в света, спомняте ли си? Сега можеш да избираш между същите нелоялни практики на единия или другия мобилен оператор.

Зелените демократични избиратели, а и всеки разумен гражданин, очаквахме фотоволтаици да се слагат първо по покривите на сградите, а чак в краен случай - върху земеделска земя. И да се ремонтира Чаира, а не да се строи Белене. И ако ще има перки в морето - да не се фаворизират конкретни инвеститори. И незаконно построените инфраструктурни проекти да се разследват, а не легализират. 

Мога и още да изброявам за политиките, но ще тегля чертата - присъствието на един министър Тагарев в правителството не оправдава изпирането на Борисов и Пеевски като "евроатлантици". Борисов, заедно с всичките си теменужки, които са получавали указания за Турски поток директно от Москва, трябва да се нареди до Путин на скамейката в Хага. Мутрите разбират само от сила - и затова комисията за разследване на Турски поток трябваше да се създаде в първите дни на работата на парламента, а не в последните. 

Аз също дадох гласа си за това да не се явим на изборите в ППДБ и за това ми решение надделя един основен аргумент - когато излезем по площадите в кампания да мога да ви погледна в очите и да ви кажа, че ако гласувате за мен, с преференциите ви няма да влезе някой, от когото после да се срамуваме. 

Очаквам и разочарованите от ППДБ избиратели да са доста повече от 4-те процента, необходими за влизане в парламента. От нас в Зелено движение са гаранциите, че стоим с дела зад позициите и принципите си, че ще включим доказалите се граждански представители в листите, че нямаме скрити спонсори и зависимости. Останалото зависи от демократично и проевропейски настроените избиратели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

13

Пустиняк

23.04 2024 в 10:39

Всяко раздробяване в дясното е като подарен глас за Пеевски и Борисов.

7925

12

Trabajo

23.04 2024 в 00:05

това го играхме вече .
принципни, неопетнени - и с нула влияние и възможност за изпълнение на иначе прекрасните си ангажименти пред избирателите.

впрочем, добре е за "изпирането" да бъдат обвинявани тези, които извиха ръцете на Мутрата да подкрепи това правителство - а не вече договореното с ДПС, ИТН, БСП и майцепродавците-копейки.

това обвинение, разбира се трябва да е на второ място след това към "суверена".

така че хайде моля по-смислено. защото аз вече нямам много време за губене в настъпване на една и съща мотика.

1200

11

Boris A. Johnson "The Great"

22.04 2024 в 22:54

Дано да сте прав ама надали. Защо никой в България не действа на база на изчисления а само някакви лозунги се размятат? Това на практика си е помощ за Тиквата. Изчисленията показват, че за да влезе в Парламента Зеленото Движение има нужда от 100 000 гласа това са малко над 4% от 2 400 000 гласували. Съмнявам се че у нас има и 30 000 гласа за Зелените. Щото Зелените у нас са идеалисти а в Германия са прагматици. Затова в Германия имат повече гласове.

5827

10

pisnamiotmutri

19.04 2024 в 19:07

3. Лесно е - първо се започва със запазване на принципи и честност пред избирателите, промените в Конституцията се правят публично и има аргументиране, после се говори за рекордния брой невалидни бюлетини поне толкова колкото се говореше за флашката и като мандатоносител правиш нужните промени като ако срещаш съпротива се обръщаш към обществото и го информираш за рисковете за да има тежест и разбира се - не прегръщаш Борисов както направи Атанасов, а го сочиш с пръст като престъпник. Цяла година мълчане и оправдания - сега не 20% а 12% макс ако не са се договорили чрез послушанието за нещо повече.

500

9

781000

16.04 2024 в 17:07

Буци и Гуци развалиха сглобката, защото си постигнаха целта - подкрепата за ПП-ДБ се срина, а след избори ще могат да направят мнозинство с ДПС и някоя друга патерица, примерно ИТН.
ПП се биха сами.

1035

8

Niko Kolev

16.04 2024 в 16:59

Не, Глиги, само вземате своите гласове, вземате няколко депутати от обединението, които ще се разпределят пропорционално сред влезлите.
Няма как с 1/4 от депутатите да изпълниш 100 % от целите си.
Погледни, със сглобка хлебарките се бяха покрили. Разпадна се сглобката и изпълзяха.
Ако на Буци и Гуци им беше хубава сглобката, нямаше да я развалят.

345

7

Джендо Джедев

16.04 2024 в 16:26

"Така че няма нищо лошо "дясното" да е раздробено, стига парчетата да са достатъчно големи."

Wishful thinking!

12407

6

Bad Horse

16.04 2024 в 16:24

Ако се замислите, 3 малки партии с по 5% гласове имат повече депутати от една партия с 15% гласове. Заради големия ни праг така се получава.

Така че няма нищо лошо "дясното" да е раздробено, стига парчетата да са достатъчно големи. ПП-ДБ се обединиха, защото индивидуално можеха да не влязат. Но ПП, ДБ и още една партия, да речем Зелена, ако са в парламента поотделно, ще имат повече гласове от сега.

Естествено, това иска малко по-умни избиратели, които могат да смятат. Такива ли сме?

500

5

781000

16.04 2024 в 15:49

@230 шампанското, което отваря Бойко, му го поднесоха тези, за които гласувахме - ПП-ДБ.

75

4

230 млрд баксов

16.04 2024 в 15:29

Боко мутрата отваря шампанско!!!
Цялата кал която може да хвърли не струва колкото тоя подарък.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки