ИТН за малко да блокира и приемането на еврото

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 16:52 4585 1

Заседанието на парламентарните комисии

Снимка OFFNews

Съвместно заседание на комисията по бюджет и финанси и комисията по въпросите на Европейския съюз

"Има такъв народ" за малко да успее да блокира решението на правителството за приемането на еврото с помощта на БСП, "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС

В хода на дебатите по време на съвместното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси и на комисията по въпросите на Европейския съюз стана ясно, че и БСП ще подкрепи проекторешението на Любомир Каримаски. Същото се очаква да направят и от опозицията и така да се блокира изпълнението на приетия от МС План за въвеждане на еврото в България. След почти двучасов дебат и непосредствено преди гласуването Йордан Цонев от ДПС предложи гласуването да се проведе следващата седмица, тъй като заседанието се проточило, а бюджетната комисия трябва да гласува и актуализацията на бюджета. Той добави, че решението може да се взема по отделно от комисиите, а съвместното заседание е било само за общото изслушване на гостите. Искането му събра подкрепа и така окончателното решение остава за следващата седмица.

ИТН опитва да блокира решението на правителството за еврото

Миналата седмица Любомир Каримански и група народни представители от ИТН внесоха в деловодството на НС Проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в Република България. То предвижда да забави въвеждането на Националния план за въвеждане на еврото в България, докато Народното събрание не приеме анализ за ефектите от влизането в еврозоната.

В анализа трябва да са отразени основните политики на еврозоната, икономическата и финансовата политика на страната, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползите, разходите, рисковете и предизвикателствата от присъединяването в еврозоната, както и ефектите от въвеждането на еврото в други държави.

Анализ или бойкот?

При представянето на проекторешението Каримански повтори тезата си, че е нужен анализ преди началото на изпълнението на Плана за приемане на еврото. Вицепремиерът Асен Василев пък го контрира, че още преди присъединяването на България в ЕС е заложено, че приемането на еврото е "стратегически приоритет" на страната. Той обясни, че Планът ще подготви технически банките и финансовите институции за влизането в Еврозоната.  По думите му без План страната няма да е готова за еврото до 1 януари 2024 г., когато се очаква да приемем валутата. Вицепремиерът допълни още, че сред техническата подгоновка са и чисто логистични процедури като закупуването на хартия за печатане на банкноти евро.

В края на изказването си той предложи отхвърляне на проекторешението на ИТН.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев заяви, че трябва да се търси възможност за бързо присъединяване към еврозоната. По думите му Планът е една от финалните задачи за изпълнението на тази цел.

Радев и вицепремиера заявиха, че няма смисъл от такова проекторешение, тъй като исканият от Каримански анализ така или иначе се прави паралелно и е почти готов.

Заради това депутатът от ИТН направи редакционна промяна и постави срок за предоставянето на анализа - до 31 юли. По думите му това няма да забави Плана, а с това и началото на подготовката за приемането на еврото.

От обвинения и скандали, до парламентарни хватки

Това е поредният опит на "Има такъв народ" да забави приемането на Плана. Ако преди обаче депутатите от партията на Слави Трифонов разчитаха на декларации, брифинги и скандали, то сега те използват парламентарни хватки.

Всичко започна в началото на май, когато в програмата на Министерския съвет се появи точката за приемането на Националния план. На 5 май в декларация от трибуната на НС Любомир Каримански  настоя преди правителството да решава за приемането на еврото, да има и дебати в парламента. Той аргументира искането си с коалиционното споразумение, в което е заложено провеждането на мащабна разяснителна кампания за еврото. 

Заради тази остра реакция на ИТН точката отпадна от дневния ред на правителството, а Асен Василев свика извънреден експертен съвет във финансовото министерство. Тогава коалиционните партньори се споразумяха за мащабен анализ на ефектите от въвеждането на еврото от МФ и БНБ, а напрежението утихна.

Преди две седмици обаче Планът за еврото отново изненадващо се появи в дневния ред на МС, а това предизвика поредния скандал в парламента. Причината - опитът точката за разглеждането на плана да се прокара тайно, без предварително да е обявявана в дневния ред, изпращан до медиите. Всъщност на извънреден брифинг в НС Каримански разкри, че дневният ред, изпратен до медиите, се различава от този, който са получили министрите.

Няколко часа по-късно, в началото на заседанието на Министерския съвет на 27 май, премиерът Кирил Петков обяви, че планът ще бъде приет. След няколко часа брифинг даде и вицепремиерът Асен Василев. Той заяви, че точката вече е била в програмата на МС преди няколко седмици и е логично да бъде включена отново след коалиционните съвети. По думите му страната няма време, за да забавя оперативната работа, която отнема около 18 месеца. Той разясни още, че това е само оперативният план, а законодателните промени ще продължат в НС, където ще се случат и широките обществени дискусии.

Вечерта напрежението по темата допълнително се нагнети от прессъобщение на БСП, в което бе съобщено, че "министрите на левицата гласуваха против приемането на Националния план за въвеждане на еврото, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство".

Миналата седмица проекторешението трябваше да бъде разгледано в комисията по бюджет и финанси, но точката отпадна след спор между него и вицепремиера Асен Василев. Причината - на заседанието не били поканени всички засегнати страни. Заради това и на днешното заседание бяха поканени редица гости от различни банки и финансови институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!