Интерконекторът с Гърция ще е готов до юни, обеща Кирил Петков в Сърбия

Ружа Райчева 08 февруари 2022 в 17:48 4626 1

Снимка Министерски съвет

Интерконекторът с Гърция да е готов до юни 2022 г., единен пазар за търговия на газ, общи туристически пакети, двустранен бизнес форум, международно, търговско и стратегическо сътрудничество.

Това са очакванията на българското правителство по отношение на Сърбия, обсъдени на днешната среща между премиера Кирил Петков и министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич. Днес двамата се срещнаха в Белград. за да обсъдят бъдещото сътрудничество между двете страни. 

"Очакваме целият проект по изграждането на българската връзка с Александруполис да е завършен до юни 2022 г. Всъщност когато сме готови с връзката със Сърбия, вие вече ще имате достъп до втечнен газ и азерски газ", обърна се Петков към Бърнабич. 

Петков благодари за топлото посрещане от сръбското правителство и заяви, че е двете правителства са съмишленици по всички теми, които обединяват България и Сърбия. 

"За региона е важно да има максимална свързаност и икономическото развитие да върви паралелно. Енергийната ни свързаност, особено газовата, ще е много сериозен приоритет. Гръцката връзка ще даде възможност през Сърбия да има достъп до директен втечнен и азерски газ", каза българският премиер. 

Според него има голям потенциал да се създаде единен пазар за търговия на газ. 

Той каза още, че изграждането на влаковата линия Ниш-Димитровград и българската отсечка от магистралата към Сърбия, са сред приоритетите за българското правителство. По време на срещата са били обсъдени и евентуални   допълнителни връзки като Видин – Зайчар, което би дало допълнително икономическо развитие за тези региони. "Обсъдихме и възможността да съберем мозъците на двете страни – стартъпи и започващи компании в IT сектора да могат да работят заедно", обяви Кирил Петков. 

"Говорихме и за общи туристически пакети. Мислим за възможност да обединим туристическите предлагания на България и Сърбия. Едновременно с това мислим за потенциални връзки между Белград- - Варна и Белград - Бургас", каза Петков. 

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че правителствата на Сърбия и България ще работят съвместно, за да заздравят икономическите връзки между двете страни. Тя благодари на Кирил Петков, че се е отзовал на поканата ѝ за посещение в Сърбия и му пожела успешен мандат:

„Вие ще имате пълното съдействие на сръбското правителство. Сърбия е между първите страни, която посетихте като министър-председател и това е първото официално посещение в Сърбия на български премиер от 2013 г. Това значи много за нас и е показателно. Благодаря, че с вашето пътуване показахте изключителна решеност за решаване на всички открити въпроси."

Бърнабич каза, че поради регионалната стабилност на Западните Балкани е много важно да се види напредък и подкрепа на европейския път на "нашите приятели" от Северна Македония. 

Сръбският премиер съобщи, че с Петков са обсъдили възможностите за организирането на двустранен специализиран бизнес форум, който може да се проведе през септември тази година в Пирот или в Димитровград. Събитието ще даде възможност за представяне на потенциала за съвместни инвестиции и за тесен контакт между бизнеса от двете страни на границата.

Петков се срещна и със сръбския президент Александър Вучич

По-рано днес Кирил Петков се срещна със сръбския президент Александър Вучич, като отново енергийното сътрудничество беше основната обсъдена тема. Двамата са обсъдили изграждането на магистралата от ГКПП Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните покрайнини, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, насърчаването на предприемачеството.

Според Вучич газопроводът „Балкански поток“ е от съществено значение за сътрудничеството и развитието в региона. Той смята, че началото на газовия интерконектор край Цариброд (Димитровград) ще гарантира снабдяването с газ и ще диверсифицира източниците на доставка. 

В края на посещението си Петков ще се срещне и с председателя на Народното събрание в Сърбия Ивица Дачич.

В делегацията, водена от премиера Петков, са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев.

Очаква се Николов да се срещне със сръбския вицепремиер и министър на минната промишленост и енергетиката Зорана Михайлович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

2

Anton Donchev

09.02 2022 в 01:29

Чакаме да видим дали Николов ще постави пред сръбския министър на минната промишленост въпросът с тровенето на Драговищица и Струма от сръбската мина Караманица, която работи без пречиствателни съоръжения.