Горанов: Нов данък от 2% ще направи общините по-независими

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2015 в 22:06 3537 9

Снимка БГНЕС

Правителството очакваше приходът от предложения нов данък от 2% да се отдели за общините. Възможността на общините да правят данъчна политика не е нова.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ по повод законопроекта, според който общините ще могат да облагат физическите лица с данък до 2%, който беше оттеглен преди дни.

Данъчната политика не е самоцел. Ние не пробваме общественото мнение, коментира Горанов.

По думите му важното в случая е общините да имат възможност да определят своята данъчна политика и да вземат решения за развитието на местните общности, което в момента зависи изцяло от правителството.

Министърът подчерта, че бъдещето на това предложение е обект на общо решение.

След като не сме узрели за това решение, не мисля, че трябва да даваме допълнителен инструмент на тези, които използват този тип дебати за чист популизъм. След като дебатът не се води по-същество, а с подменени аргументи, няма причина да продължаваме да подхранваме този нездрав дебат, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2015 в 20:24

Владислав Горанов предложи абсолютно необмислен закон, който нямаше как да осигури безспорно нужните на общините средства. Например, за всички големи градове, особено в София, Пловдив и Варна, допълнителни средства са крайно необходими. Но предложението беше, физическите лица да внасят данъка 2% по ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО!?! Ето. в София само около 800000 души са с постоянно местожителство, а останалите 1.2 млн., макар и да работят тук, са или приходящи от съседните градове, или живеят под наем в Столицата, но се водят с жителство в родните си места. Т.е. цял милион и двеста хиляди души, ползващи се от всички придобивки на Столичната община, няма да плащат тук данъка си!?! И ще лежат данъчно на гърба на 800000 софиянци!?! Що за глупав закон?! Някой ще каже, че законът поне би докарал пари в София, Пловдив, Варна и пр., чрез данъка от 2%, който биха платили фирмите, регистрирани в тях. Но и това е абсолютно кухо предположение на Вл. Горанов. Несъмнено, някои малки общини, които са с минимални очаквания за приходи, понеже нито имат богати фирми, нито платежоспособни граждани, ще използват вратичката в закона и ще обявят например 0.5% общински данък. И само за ден-два, всички големи фирми, а защо не и богати граждани, ще се регистрират там. Така, до сега бедната община ще забогатее неправомерно много, а големите общини, където недостикът на средства е грамаден, вместо чрез този ялов закон да решат част от проблемите си, допълнително ще обеднеят. Срамно е, че все още в България се предлагат закони, особено икономически, писани „на коляно”! Виновниците за това безобразие би трябвало незабавно да си подадат оставката!!!

19.09 2015 в 07:12

ГЕРБ се самозабрави! Те са тотален провал и нищо друго освен пътно строителство с чужди пари не могат да изпълнят и ро с лошо качество.
Вдигането на местния данък е чист провал на политиката на финансовия министър, който след 8-те милиарда взе нови 150 млн евро заем. У нас валутният борд е чист провал и държавата има нужда от други управници с по- добри икономически и юридически способности.

19.09 2015 в 06:59

Не било самоцел. Не пробват общественото мнение. Да бе. Да направят 8+2 и готово, но да искат да е 10+2 да забравят. Преди се хвалеха че не вдигали данъците когато беше криза, а сега от нищото искат повишаване.

19.09 2015 в 02:47

Данъците са достатъчно изравнени с доходите , да не кажа даже , че са завишени ! Всички знаем проблема , но от вас властимащите го чуваме само по предизборни кампании и по най-рейтинговите предавания .
Когато намалите краденето и корупцията дори и с 50% , тогава почнете да мислите за допълнителни приходи от данъци .
Понеже сега се краде здраво и почти не остава , та за това дайте да надуем данъците , за да запълним дупките . Само , че дупките ще станат и по дълбоки , понеже от всеки приход се взима процентно .
С времето спрях да ненавиждам политиците , те са безгръбначни същества , без морал , без достойнство . Все повече се оглеждам на улицата и съзерцавам главните виновници за положението , ходят си по пътя , недоволстват , винаги подценени , винаги ощетени , никога виновни и винаги прави , същите като нещастника дето гледам в огледалото сутрин .......

19.09 2015 в 01:07

Малиии аз като гледам как все техни кметчета крадат си представям за каква независимост става въпрос. Оня ден некъв на герб купил камерка за 600 лева писал че е 60 000 :D И така няколко камерки та решил и той после ремонт да прави че като Боко надува цени още повече

19.09 2015 в 00:18

горанооф много по добре е общинските кметове да престанат да взимат комисионни по 90%, а по 10% както преди години ги посъветваха и абсолютно няма да има нужда от вдигане на данъци, също може да се намалят помощите за роми и бежанци, там промените са само нагоре. ЗАЩО????

19.09 2015 в 00:12

горанооф много по добре е общинските кметове да престанат да взимат комисионни по 90%, а по 10% както преди години ги посъветваха и абсолютно няма да има нужда от вдигане на данъци, също може да се намалят помощите за роми и бежанци, там промените са само нагоре. ЗАЩО????

18.09 2015 в 22:47

Явно парите за крадене не стигат и трябва отнякъде да се вземат още......

18.09 2015 в 22:18

Ей комунистически бухал, 2% трябва да са от наличните 10, я не допълнително.
ГЕРБ - ЛЯВО - ЛОШО! (вярвящите мурзилки сигурно ги харесват)