Нов данък от 2% върху доходите няма да има

Симона Костадинова Последна промяна на 16 септември 2015 в 13:41 3805 5

Финансовият министър Владислав Горанов

Предложението на финансовото министерство за въвеждането на нов данък от до 2%, който общините да налагат на върху доходите на работещите на тяхната територия, няма да бъде част от окончателния вариант на закона. То дори няма да бъде внесено в Народното събрание.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

До това решение се стигнало след разговори по темата между партиите в управляващата коалиция. Текстовете, предложени от финансовото министерство, ще бъдат редактирани.

"По тази тема имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. Това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", обясни Цветанов.

Той подчерта, че текстовете са качени само за обществено обсъждани и няма проблем 2-та% да отпаднат преди законопроекта да бъде внесен в Министерски съвет. 

По-рано днес и съпредседателят на РБ Радан Кънев коментира предложението на финансовото министерство. Той обясни, че от РБ се отнасят "без симпатии към тази идея".

Друго предложение на финансовото министерство е фирмите, които купуват стоки за служебно ползване за над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират НАП, ако могат да се използват за лични нужди. Това на практика означава да се декларират мобилни телефони и лаптопи.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че и тук ще се наложат корекции. Според нея прагът трябва да е много по-висок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.09 2015 в 21:02

Страхотно! Вече знам за кой ще гласувам!

16.09 2015 в 18:50

помня един стар казармен виц: на реник иванов починал баща му, командирът нарежда на старшинката да му съобщи, но и да го успокои. старшинката вика иванов пред строя и му казва, че са починали баща му, майка му и сестра му. после се нахилва и го успокоява: не бе, само баща ти!

16.09 2015 в 16:05

има няма, за пореден път изложба.
ГЕРБ не е дясна, а лява партия и няма да е зле да се позиционират официално пред простолюдието като такава.

16.09 2015 в 16:00

Ей, усетиха се, че преди изборите малко не иде да се повишават данъците. А не са го обещавали в предизборната си програма. Но важеното е, че Горанов е проявил конструктивност. А ние сме тъпаци, траем си.

16.09 2015 в 14:42

Да се дадат допълнително едни пари на общините е безсмислено.
Ако тези пари се ползват целево, като населението на местни референдуми гласува целевото им предназначение, например - детски добавки за всички деца на работещи или самонаети, живеещи на територията на общината. Или безплатни детски градини, безплатно столово хранете в училищата и т.н.