Нов данък от 2% върху доходите няма да има

Симона Костадинова 16 септември 2015 в 13:41 4170 5

Финансовият министър Владислав Горанов

Предложението на финансовото министерство за въвеждането на нов данък от до 2%, който общините да налагат на върху доходите на работещите на тяхната територия, няма да бъде част от окончателния вариант на закона. То дори няма да бъде внесено в Народното събрание.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

До това решение се стигнало след разговори по темата между партиите в управляващата коалиция. Текстовете, предложени от финансовото министерство, ще бъдат редактирани.

"По тази тема имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. Това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", обясни Цветанов.

Той подчерта, че текстовете са качени само за обществено обсъждани и няма проблем 2-та% да отпаднат преди законопроекта да бъде внесен в Министерски съвет. 

По-рано днес и съпредседателят на РБ Радан Кънев коментира предложението на финансовото министерство. Той обясни, че от РБ се отнасят "без симпатии към тази идея".

Друго предложение на финансовото министерство е фирмите, които купуват стоки за служебно ползване за над 700 лв. и си възстановяват данъка за тях, да информират НАП, ако могат да се използват за лични нужди. Това на практика означава да се декларират мобилни телефони и лаптопи.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че и тук ще се наложат корекции. Според нея прагът трябва да е много по-висок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови