ГЕРБ измисли как да контролира правната комисия, която отстъпи на ПП-ДБ

Глоби до 5000 лв. за всички, които не отговарят на депутати, и начало на работния ден не в 9, а в 14 ч. - това са само част от любопитните предложения към правилника на НС, който депутатите обсъждаха днес

Йорданка Веселинова 25 април 2023 в 13:10 14151 2

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Радомир Чолаков, председател на временната комисия за изработване на ПОДНС

ГЕРБ измисли как да контролира правната комисия, която отстъпи на ПП-ДБ. След като ГЕРБ-СДС постигна "джентълменско споразумение" с ПП-ДБ за ротационно председателство на НС и парламентарната правна комисия, Радомир Чолаков предложи шефът на НС Росен Желязков да може да влияе на работата на постоянните комисии.

Това се случи по време на днешното заседание на временната комисия по правилника. Предложението дойде от Радомир Чолаков, който оглави и временната комисия. Той поиска председателят на НС да може да "координира законодателната дейност на комисиите".

От ИТН попитаха дали това е начин да се контролират парламентарните комисии, а Никола Минчев - дали така ще се вменят допълнителни и излишни задължения на председателя на НС. Христо Гаджев, който е и съвносител на предложението, пък добави, че председателят на НС и сега може да свиква извънредни заседания на комисии с определен от него дневен ред. Чолаков добави, че идеята му е била съвсем невинна - председателят на НС да свиква председателите на комисиите и с тях да обсъжда законодателната програма. В крайна сметка депутатите решиха веднъж месечно по инициатива на шефа на НС да се провеждат такива срещи, като предложението бе прието с пълно мнозинство.

Очаква се още утре проектът на ПОДНС да влезе в зала. Кои от предложенията ще станат факт окончателно ще стане ясно на утрешното заседание. Към момента двете най-големи парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дават заявка правилникът и комисиите да са създадени най-късно до края на седмицата, а през следващата най-сетне да започне същинската законодателна работа. 

Бонус комисия, или не?

Членовете на комисията отхвърлиха идеята на Никола Минчев за създаване на нова комисия по въпросите на децата, младежта и семейството, а спортната комисия да бъде изведена като самостоятелна.

От ИТН се обявиха против тази идея, а от ГЕРБ-СДС добавиха, че вчера е постигнато съгласие да не се увеличава броят на досегашните комисии. Минчев тогава предложи да бъде разширен обхвата на спортната комисия, като към името ѝ да се прибавят и семейните политики. С гласовете на ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС, Възраждане предложението бе отхвърлено.

Така комисиите в новия парламент ще са 25. Прави впечатление, че отново ще има комисия по конституционни и комисия по правни въпроси. До 48-ото НС се формираше само една комисия - по конституционни и правни въпроси. 

Ако искаш нещо да не се случи, формирай работна група

Това гласи популярна парламентарна мъдрост, която депутатите от ГЕРБ решиха да приложат още по-сериозно. Вносител на предложението отново е Радомир Чолаков от ГЕРБ, който заложи работни групи да могат да се формират преди или по време на гледането на законопроектите. Това на практика може да доведе до бойкот и забавяне на разглеждане на ключови законопроекти. Идеята не събра одобрение и бе оттеглена.

До 5000 лв. глоба, ако длъжностни лица и държавни органи не отговарят на депутати

Народните представители отхвърлиха идеята на Константин Бачийски от ПП-ДБ за въвеждане на глоба за лицата и органите, които не отговарят на въпроси и питания на депутати, или не се явяват на изслушвания. Той предлага глобата да е 2000 лв., а при всеки следващ случай - 5000 лв. Йордан Цонев заяви, че това искане противоречи на редица закони. В крайна сметка това предложение не получи нито един глас "за".

ИТН опита да бойкотира комисиите преди да са заработили

Групата на "Има такъв народ", която на старта на 49-ото НС се самоопредели за конструктивна сила, измисли как да бойкотира парламентарните комисии преди те формално да са образувани и заработили. Депутатката Павела Митова предложи комисиите да не заседават, като нямат кворум от минимум половината от членовете. В 47-ото и 48-ото НС в такива случаи комисиите можеха да проведат дебатите, а гласуването да бъде отложено за следващо заседание на комисията. Очаквано идеята не събра подкрепа.

Да улесним администрацията и да забавим максимално законопроектите

Под предлога да улесни и без това натоварената администрация на парламента, ГЕРБ-СДС опита да бламира и бързото приемане на законите. ГЕРБ-СДС предложи протоколите, които са задължителни за вкарването на законите в пленарна зала, да се публикуват в 7-дневен срок от заседанието. Според досегашните разпоредби това следва да се случва в 7-дневен срок от заседанието и до 72 часа преди разглеждането на доклада в пленарната зала.

В тяхното предложение е заложено още протокол да се води само за разглеждането на законопроекти и само във водещата комисия. Никола Минчев заяви, че наистина администрацията е натоварена, но все пак тези протоколи са важни, защото имат доказателствена стойност.

В крайна сметка депутатите решиха да се води съкратен и подробен протокол, като съкратеният ще се бъде готов до края на деня.

Тошко Йорданов поиска парламентът да не работи сутрин 

Едно от най-любопитните предложения дойде от председателя на групата на ИТН Тошко Йорданов. Той поиска да смени 30-годишната парламентарна практика и заседанията на парламента да не започват в 9:00 ч., а в 14 ч. и да продължават до 19 ч.

Съпартиецът на Йорданов Гроздан Караджов опита да защити идеята и отбеляза, че обичайно пленарните заседания се удължават и така пропадат комисии, които пък били работили стегнато. В крайна сметка предложението бе отхвърлено

"Трябва да свиква г-н Йорданов със ставането", иронично отбеляза Йордан Цонев от ДПС.

Извънредните заседания да не са извънредни

Отхвърлена бе и идеята на "Възраждате" извънредни заседания да се провеждат 48 ч. след обявяването на такива. Падна и идеята на Петър Петров да се обявяват резултатите от гласуване по време на закрити заседания. 

Отхвърлена бе идеята му първоначалната регистрация в началото на пленарния ден да продължава поне по минута, а проверка на кворума да може да се прави не „само веднъж" от група, а  „до три пъти" от „една или повече парламентарни групи". 

Не бе възприета и идеята му дневният ред на НС да се обявява два часа по-рано във вторник, както и предложението му след декларация да са забранени коментари и/или искания за процедури, които са пряко насочени към декларацията.

Падна и идеята на Петров законопроектите да се приемат с минимум 121 гласа. До момента правилото е или 121 гласа, или половината от присъстващите в зала. Изключения има при някои специфични гласувания.

Край на процедурните трикчета, ама друг път

От ПП-ДБ предложиха да се сложи край на възможностите за процедурни трикчета за бавене на законопроектите. Бившият председател на НС поиска дуплика да не може да се прави в случаите, в които репликите са от една и съща парламентарна група. От "Възраждане" и ДПС се възпротивиха на идеята и заявиха, че всеки има право на изказване. В НС цялата процедура - изказване, три реплики, дуплика, процедури по начина на водене и отговори може да отнеме до 25 минути. По този начин обикновено се стига до среднощните заседания. В крайна сметка идеята на Минчев бе отхвърлена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1020

2

PlamenIv54

25.04 2023 в 18:24

Радомир Чолаков прокара в миналия парламент решението за зануляване на машинното гласуване, под претекста, че разрешава хартиеното. Каквото ново предложи, то ще е като предложението на змията към Ева. Бягайте, далече. Но змията е била умна.

1930

1

Муню

25.04 2023 в 14:03

ГЕРБ-СДС + ДПС + БСП + ИТН = правотелство.
Нещо не ясно?