ГЕРБ и ДПС скочиха в защита на Гешев за снимките в спалнята на Борисов

Ружа Райчева 15 юли 2022 в 13:20 2545 1

Главният прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Главният прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС

Става въпрос за лични срещи в България и в ЕП, за онлайн срещи и за изискана или изпращана писмена информация, не само по този въпрос, а в целия период откакто съм главен прокурор. За мен е изненада, че някой се изненадва. Тези, които трябва да дадат информацията, са наблюдаващите прокурори, не главният прокрурор, иначе бих нарушил българската Конституция.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия по повод за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов. 

Гешев към евродепутата Цветелина Пенкова: Не знам защо Здеховски не ви е казал за експертизата, нито какви са ви отношенията

Вчера председателят на антикорупционната комисия Михал Камбарев (ПП) насрочи извънредното заседание заради изказването на евродепутата Томаш Здеховски (ЕНП), че т.нар. "петорна компютърна експертиза на българската прокуратура" показва, че снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", са манипулирани.

До последно не се знаеше ще се яви ли Гешев на заседанието, или не. Също така беше спорно дали въпросното заседание на комисията ще може да се състои, след като в същото време тече обсъждане на четири законопроекта за промени в Кодекса на труда в пленарната зала. 

Гешев започна изложението си като каза, че "има служебен ангажимент", към който ще се насочи след изложението си по темата. Той изтъкна, че въпреки служебните си задължения се е постарал да дойде. 

Главният прокурор напомни, че според решение на КС от 12 юли, той може да бъде канен само в комисията по правни и конституционни въпроси. 

"Аз изпитвам уважение към НС и ще се явявам не само в тази комисия, но и във всички друг - като знак на уважение към българските избиратели. Информация по конкретни досъдебни производства, пак според Конституцията, не може да се иска от НС от прокуратурата", обяви Гешев. По думите му информацията, която прокуратурата може да предоставя пред НС, е само с ограничен характер.

Иван Гешев заяви, че повече от година и половина българската прокуратура е в постоянен контакт по различни въпроси с "Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права" в Европейския парламент. Гешев твърди, че комуникацията с ЕП по този конкретен случай е "доста интензивна и дълга" с множество изпратени документи по различни теми. 

Когато дойде ред на депутата от ГЕРБ Тома Биков да зададе въпрос, той попита какъв точно е форматът на заседанието и "дали това не е ПР акция". Александър Несторов от ДПС на свой ред заяви, че явно по този начин се търси начин да се компрометира разделението на властите и да се търси виновник в лицето на Иван Гешев. "Ние от ДПС няма да участваме в това нещо, защото мислим, че е нелегитимно!", каза той и напусна залата. 

Анна Александрова (ГЕРБ) обвини председателя на комисията Камбарев, че за пореден начин погазва правилника с откриването на тази "нелегитимна комисия". Михал Камбарев отвърна, че комисията към момента не се състои от 17 човека, а от 15 и затова е било възможно да има кворум. Александрова му отвърна, че щом ИТН не са си запълнили квотата в комисията, то това си е "техен проблем". 

"Значи и аз ще поискам изслушване на Лена и Кирчо за онези записи!", възмути се тя и след думите ѝ Биков се присъедини към искането ѝ. 

Маноил Манев от ГЕРБ обяви, че "този лошо организиран театър" трябва да се прекрати и че явно председателят на комисията е опитал да се учи от Мая Манолова, но само като е гледал запис (бел. ред. - визира скандалната комисия за ревизия в 45-ото НС, на което бяха изслушани Иван "Пилето" и Светослав Илчовски).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!