Гешев към евродепутата Цветелина Пенкова: Не знам защо Здеховски не ви е казал за експертизата, нито какви са ви отношенията

Ружа Райчева 15 юли 2022 в 14:10 7422 3

Гешев по време на изслушването

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Гешев по време на изслушването

Не пращам аз имейлите до Европейския парламент, не искам да съм непрецизен. Не знам какви са изискванията и кой кого трябва да уведомява. Оттук нататък това не е проблем на българската прокуратура.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод изявлението на Томаш Здеховски относно т. нар. "петорна експертиза", извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

ГЕРБ и ДПС скочиха в защита на Гешев за снимките в спалнята на Борисов

Евродепутатът Цветелина Пенкова говори в качеството си на член на Комисията по бюджетен контрол в ЕП. Тя заяви, че е абсолютно недопустимо да се изпраща такава документация само до една партия - ЕНП. И каза, че за нея и колегите в тази група е необяснимо как така тези документи са в ръцете само на един евродепутат. 

Пенкова е на мнение, че такъв тип поведение създава усещането за вмешателство в политическите процеси на България от страна на европейска институция.

"Това, че българските власти са дали инструмент за това в ръцете им, повдига много притеснения. Притеснени сме от факта, че г-н Здеховски си позволи да оповести такава важна за българската общественост информация. По този начин се дискредитира работата на бъгларските власти и се опорочава съдебния процес в България", каза тя. 

Евродепутатът попита Гешев дали може да обясни кога и в какво качество Томаш Здеховски е поискал такава информация и има ли той право, според Гешев, да я оповестява публично, при положение че става дума за строго служебна кореспонденция между него и българската прокуратура. 

Гешев за пореден път повтори, че родната прокуратура не е участвала в политически процеси и подчерта, че главният прокурор няма право на оценки към ЕП или към евродепутатите. 

"В тази комисия има и членове на много други парламентарни групи и те разполагат със същото. Защо г-н Здеховски не ви е уведомил и какви са вашите отношения не знам. Ние сме преценили да уведомим тази група, която ни посети, това каква е комуникацията във вашата група не е наш проблем. Тази тема многократно е поставяна пред много групи. Явно представлява интерес за ЕП и ние добросъвестно дадохме информация, защото там на място не бяхме подготвени", заяви главният прокурор. 

Според Гешев работата на българската прокуратура е да прилага закона в съответсвие с доказателствата. 

Общо взето на всички въпроси по време на комисията Гешев отговаряше, че няма право да отговаря на политически въпроси, а само на юридически. След като всички парламентарни групи се извъртяха с въпроси към него и той им отговори по този начин, Гешев напусна заседанието, за да се отдаде на служебните си задължения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

15.07 2022 в 19:16

Извинете ама защо не се коментира от никой, че експертизата за снимките е недостоверна, защото го има заснето и на видео? Забравихте ли за видеото? Онова на което се виждат освен кюлчета и пачки и Мата Хари в огледало

12073

1

IvanofRumen

15.07 2022 в 15:12

Както казах много противна и нагла "личност" - мутра! Каскета ще остане в история, като с рядка некомпетентност и чадър на нафията.