Георги Ганев: Бюджет 2022 ще бъде кризисен с дълг от 5-6 милиарда

За ДБ най-подходящо е правосъдното министерство, но Христо Иванов трябва да остане в НС, смята Ганев

OFFNews 29 ноември 2021 в 10:31 4057 1

Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения, коментира пред БНТ икономистът Георги Ганев от "Демократична България".

Той смята, че на новото правителство ще му се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. Ганев заяви, че Бюджет 2022 няма как да бъде приет до края на годината. Очаква се той да бъде готов до края на януари, като в този един месец ще важи правилото 1/12-та от миналогодишния бюджет. Все пак обаче ще бъде направен опит голямата част от него да бъде приключена до края на декември.

Ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5% и 4,5% от БВП, коментира още той. 

Все още не е ясно дали ДБ ще предложи имена за следващия кабинет

Георги Ганев заяви, че е оптимист за съставянето на стабилно правителство. Той обаче коментира, че все още не е взето окончателно решение дали "Демократична България" ще участва в бъдещото правителство със свои министри.

Той беше категоричен, че отсъствието на Христо Иванов от коалиционните преговори се дължи на това, че е имал много друга политическа работа в коалицията, тъй като в момента той е в оставка.

Според него ако ДБ участва - то най-логично би било техен представител да оглави правосъдното министерство. Ганев заяви, че лидерите на ДБ трябва да бъдат в НС и ако изобщо коалицията има министър, той по скоро трябва да е експерт.

Основните приоритети на следващия кабинет

Икономистът заяви, че основен приоритет на следващото правителство в сектор "Финанси" ще е спазването на критериите за влизане на страната в еврозоната, както и получаването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му тома означава  под 3% касов дефицит.

Според Ганев най-важното от икономическа гледна точка е падането на противоепидемичните ограничения. Той обаче беше категоричен, че това трябва да се случи в момент, в който здравната обстановка го позволява - когато има достатъчно голям процент ваксинирани или хора с имунитет, получен по естествен път. 

Това е и причината на коалиционните преговори в събота да е взето решението помощта за за бизнеса да остане, но всички видове компенсации да бъдат прецизирани. Очаква се да има реформа в административните процедури, така че средствата да достигат бързо до бизнеса. Освен това фокусът на новите помощи ще бъде насочен към запазване и дори разкриване на нови работни места.

Той припомни още, че в събота беше взето решението да се въведе минимална заплата от 700 лв.

Неработещите социални политики отпадат и стриктен контрол на публичните харчове

По време на коалиционните преговори финансовите експерти на четирите политически формации са се обединили около засилването на контрола на публичните харчове. Според Ганев "в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги".

Очаква се още неефективните социални политики и помощи, които не постигат целите си, да бъдат променени или изцяло отменени.

Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възможност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови