Галъп: Доверието в правителството губи височина

OFFNews Последна промяна на 17 март 2015 в 14:04 3427 11

Галъп: Доверието в правителството губи височина

Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%. Това показват резултатите от проучване на "Галъп интернешънъл" на политическия и икономически индекс за март 2015 г. 

Изследването е проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души.

Пдобни са резултатите и при парламента - с известно "разтваряне на ножицата" в полза на отрицателните оценки - 17% доверие и 73% недоверие. През март на въпроса: "Накъде върви България?", 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо". За да се докажат или отхвърлят каквито и да било трайни тенденции обаче, е нужно да се изчакат и данните от идния месец.

Няма съществена динамика при президентската институция - в последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие. Обнадеждаващото е, че стабилни остават стойностите на доверието в банковата система.

Макар по подобни теми да не може да се очаква висока запознатост, като цяло въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са "за". Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие (61% се съгласяват, а 18% - не). Няма преобладаващо одобрение по друго тестванато твърдение - "В днешни дни България няма друг избор освен да тегли заеми". 30% казват, че са съгласи, 45% - че не са, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Явно обществото ни е чувствително по темата "дългове", а дебатите от последните седмици са донесли тревога. Може би комуникационната ситуация около тази тема е оставила у българите усещането, че действително страната ни задлъжнява.

Няма съществена динамика в електоралните нагласи. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт. Следва да се изчакат и данните от идните месеци, за да се видят тенденциите. Данните не са прогноза за изборен резултат, но условно може да се каже, че при избори сега, под въпрос остават шансовете на АБВ и "Атака" да влязат в парламента, а силно намалели са тези на ББЦ.

Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. Отвъд това обаче, 50% имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. Явно, преговорите в Минск не са убедили българите, че кризата в Украйна върви към разрешаване.

И в този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия - 45% са "против", 21% са "за", а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. Както и миналия месец, доверието в ЕС трайно се движи на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО - с нива около една трета положителни оценки.

Геополитическата ориентация на България не е под въпрос. Макар и с някои нюанси Европейският съюз се разглежда като упование за българите. Закономерно, по-различно стоят нещата по отношение на различни други международни фактори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2015 в 10:19

Първо- Имам съмнение,че питат едни и същи хора.Как въобще за 26г веднъж не потърсиха мнението ми или на моя кръг познати хора.Второ - Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61%.Голямо мазулкане на ГЕРБ.Това ми звучи като малко бременна,непредумишлено убийство и т.н.61% ти нямат доверие, 11 вероятно са добре който и да е на власт и не им пука и си голямата работа с 28%.Тук гори завод за втори път, без да си разбрал защо е горял преди месец, а ти си във Франция на изложба.Цяла България бе под вода,заради затлачена и мръсна България, но 28% са готови да подкрепят незнайно какво.

18.03 2015 в 10:18

С всяка своя изява Галъп все повече затвърждава убеждението, че е организирана престъпна група, чийто тартор само до преди година съскаше заканително,че ГЕРБ повече няма да дойдат на власт и щели да изчезнат от политическата сцена. А всъщност излишна е кънчостойчевщината.

17.03 2015 в 16:09

Тия от Галъп лъжат!
Бяха анкетирали баба ми - кои телевизии гледа.
Тя им вика: Алфа, Ес Мюзик и още една народна Тянков ТВ.
Те я питат още 2 пъти, ами Канал 1 и БТВ.
Тя пак им вика, ами не, те пак я питат.
Накрая им затвори, защото явно са били не агенция, а телефонни социологически измамници!

17.03 2015 в 15:47

Конечно упадает, другой начин немается.

17.03 2015 в 15:26

А доверие в Галъп има ли изобщо?

17.03 2015 в 15:22

Надявам се знаете, че чуждестранното Галъп все още съди нашенското Галъп(ББСС) за неправомерно ползване на името. Това е хитър ход целящ да създаде фалшиво доверие на обществото към статистически данни, които си се държат от знаем КОЙ. Взимаш нещо популярно и го регистрираш в малко по-различна сфера за да ползваш доверието, което има в оригиналът. Ето още по темата. https://bivol.bg/gallup-kuncho.html Затова и последните 10 години алтернативата в политиката е по-слаба от трите водещи партии и толкова хора не намират смисъл да гласуват.

17.03 2015 в 15:22

Арх, ти идиот ли си? "Да" отива надолу, а "Не" отива нагоре. Кое не разбра?

17.03 2015 в 14:59

Само като забележите как е "манипулирана" (за да бъде манипулираща!) графиката на доверието: логично спад се асоциира с посока надолу, но тук нещата са така изкълчени, че при спад в доверието кривата да отива нагоре!?...

КОЙ печели от това да ни вменява отговори?!?