Галъп: 32% вярват на правителството

OFFNews 17 февруари 2015 в 11:59 1936 7

Галъп: 32% вярват на правителството

От 15% на 32% нараства доверието в кабинета след първите 100 дни от управлението му. Това сочат данни от национално представително проучване на обществените нагласи сред населението, проведено от „Галъп Интернешънъл” в периода 30 януари и 5 февруари 2015 г.

„Това е трети месец на положителна тенденция. Преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството бяха паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%”, сочат данните от проучването. Според изследването на въпроса: „Имате ли доверие на правителството?“ през февруари 32% казват „да“, 56% - „не“, а останалите се затрудняват да отговорят. Социолозите отчитат, че това е трети месец на положителна тенденция. Преди съставянето на кабинета „Борисов 2“ стойностите на доверие в правителството бяха паднали до около 15%, а недоверието беше около и над 70%. „Наблюдава се типичният за всяка нова власт рестарт в доверието към правителство и парламент”, сочат резултатите от проучването.

През февруари 21% заявяват доверие в парламента, а 67% - недоверие. Останалите се затрудняват или се колебаят. „Президентът остава със стабилни, но сравнително ниски, нива на подкрепа от около една трета от българите. Повече от 50% обаче нямат доверие в институцията. Все пак Плевнелиев е традиционно една от най-одобряваните личности в страната”, показват данните от проучването. От „Галъп Интернешънъл” отчитат, че в последните месеци се отбелязва слабо повишение на авторитета на институциите. Това се дължи най-вече на факта, че привържениците на ГЕРБ сега декларират позитивни оценки – за разлика от преди. Тези оценки обаче все още показват известното облекчение, че е съставена формула, която да закрепи положението, а не са оценки за дейността в една или друга област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!